27 Haziran 2011 Pazartesi

GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU'NU YİTİRDİK!

Türk karikatürü bir desen ustasını, özgün bir çizerini daha yitirdi. Güngör Kabakçıoğlu'nu 27 Haziran Pazartesi günü kaybettik. Uzunca bir süredir pek çok sağlık sorunuyla boğuşan, üst üste ameliyatlar geçiren ama yaşama inatla tutunan Güngör Kabakçıoğlu, 78 yaşında dünyaya veda etti.

9 Eylül 1933'te Antalya'nın Serik ilçesinde doğan Güngör Kabakçıoğlu ilk ve orta öğrenimini İzmir Karşıyaka Lisesinde yaptı. 1950 yılında İzmir'den gelerek İstanbul'a yerleşti. Işık Lisesini bitirdi. İlk karikatürleri 1950 yılında İzmir'de Anadolu gazetesinde yayımlandı. İlk sergisini gene aynı yıl Karşıyaka Halkevinde açtı. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde okudu. Bir süre Resim bölümünde okuduktan sonra Akademinin Mimarlık bölümüne geçti ve buradan 1961'de mezun oldu.

1952-54 arasında Doğan Kardeş dergisinin kapak ve iç resimlemelerini yaptı. 1955 ve 1978-82 yıllarında Tercüman'da çizerlik yaptı. Pek çok çocuk kitabı resimledi. Duvar resimlemesi, pano çalışmaları, beton rölyefler gerçekleştirdi. 1970'de Mimarlarv Odası İstanbul Şubesi genel sekreterliğini üstlendi. İstanbul üzerine pek çok resim-desen çalışması gerçekleştirdi. 1987'de 35. Sanat Yılı nedeniyle İstanbul Kazım Taşkent Galerisinde retrospektif bir sergi açtı. Güngör Kabakçıoğlu özellikle "portre" karikatür konusunda pekçok çalışma gerçekleştirdi. Yüzlerce sanatçının, politikacının, yazarın, çizerin, pek çok meslekten insanın portrelerini çizdi, bunları kitap ve albüm olarak yayımladı. Bant karikatür çalışmaları yaptı. Son yıllarını ciddi sağlık sorunlarıyla geçiren Güngör Kabakçıoğlu 78 yaşında dünyaya veda etti... MİZAHHABER olarak sevgiyle anıyoruz...


Güngör Kabakçıoğlu Karikatürcüler Derneği merkezinde çizer dostlarıyla...
24 Kasım 2007...Savarona Yatında düzenlenen gecede Güngör Kabakçıoğlu, Cihan Demirci ve Tonguç Yaşar...