4 Ekim 2020 Pazar

CUMHURİYET DÖNEMİNDEKİ İLK KADIN KARİKATÜRCÜMÜZ SELMA EMİROĞLU'NU 9. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANIYORUZ...


Cumhuriyet döneminin ilk kadın karikatüristi olarak tarihe geçen Selma Emiroğlu'nu, bundan 9 yıl önce 4 Ekim 2011 tarihinde, 84 yaşındayken yitirmiştik. Ondan önce bu işi deneyenler olsa da karikatür tarihimizdeki "öncü" imza olarak onun adı kaldı. 1927 yılında doğan Selma Emiroğlu (evlendikten sonra S. E. Aykan), çizim dünyasına ilk kez Amcabey dergisinde karikatür çizerek adım atmıştı. 

Bu derginin yayıncısı da olan ünlü çizer Cemal Nadir Güler'in yönlendirme ve önerileriyle, onun öğrencisi olan 1945 yılından itibaren Doğan Kardeş dergisine önce kapak, ardından da Kara Kedi Çetesi başlıklı bir çizgi roman hazırlamaya başladı. Üç yaşından beri elinden düşürmediği kalemiyle karikatür çizen Emiroğlu, bu konudaki yeteneğinin dışında uzun yıllar İstanbul Şehir Korosu'nda dramatik soprano olarak da çalıştı ve radyoda konserlere çıktı.

Selma Emiroğlu, bu tarihten sonra yeteneğinin de devreye girmesi sayesinde bu dergide 1945'den itibaren çizmeye başladığı Kara Kedi Çetesi'nin Başına Gelenler başlıklı çizgi romanın popülaritesiyle üne kavuşarak, şöhretli ilk Tür kadın çizgi romancısı haline geldi. Emiroğlu, hepsi bu çocuk dergisinin sayfalarında yayınlanan başka bazı çizgi romanlara da imza attı. 

Bunların hemen hepsi metinleri alt yazılı olarak yayınlandı. 1947 yılında 'Cin ile Can ve Mercan Balığının Serüvenleri', 1948'de 'Oya'nın Hikayesi', 1949'da çoğunu La Fontaine'in eserlerinden esinlendiği Tavşan Kardeşin Sofrası, Böceklerin Oyunu, Tırtılın Hikayesi ve Zenci ile Maymun başlıklı çizgi romanları hazırladı. 

Emiroğlu'nun karikatürize stildeki temiz ve sade çizgileriyle hayat bulan bu çalışmaların hemen tamamı hayvan karakterlerin başrolde olduğu yapıtlardır. Özellikle; Ekim 1949 tarihinde Kara Kedi Çetesinin Dönüşü başlığıyla yeniden Doğan Kardeş sayfalarına misafir olan popüler çizgiroman serisinde yer alan Kara Kedi, Pamuk ve Sarman adlı sıkı arkadaş olan üç kedi, hepsinin arasından en sivrilenleri oldu. Bu şöhretli seri 1964 yılı sonundan itibaren ve bu kez evlendiği için soyadı değişerek Selma Emiroğlu Aykan adıyla, çizerin elinden yine derginin arka kapağında maceralar yaşadılar. Doğan Kardeş dergisi için de pek çok kapak resmi çizdi.

Uzun yıllar yaşamını Almanya'da sürdüren Selma Emiroğlu, 4 Ekim 2011'de Almanya'nın Münih şehrinde yaşamını yitirdi ve orada toprağa verildi. 

Selma Emiroğlu bir röportajının sonunda şöyle diyordu: "Bugün Almanya'da yıllar önce başladığım şan pedagogu uğraşımı sürdürmekteyim ve karikatürden de kopmuş değilim. Türkiye'de benden sonra karikatürümüze ilginç çizgileriyle katılan yeni kadın çizerlerin sayısının gittikçe çoğalmasını uzaktan sevinçle izliyorum."

İlk kadın karikatürcümüzü 9. ölüm yıldönümünde MİZAHHABER olarak bir kez daha sevgiyle anıyoruz... 

CİHAN DEMİRCİ - MİZAHHABER


SELMA EMİROĞLU'NDAN ÇİZGİ 

ÖRNEKLERİ... 







                                Ustası Cemal Nadir Güler'in çizgisiyle; Selma Emiroğlu...