22 Temmuz 2020 Çarşamba

YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRMÜŞ İKİ KADIN OYUNCUMUZU; TOTO KARACA VE SUNA PEKUYSAL'I SEVGİYLE ANIYORUZ...


MİZAHHABER - Yüzümüzü güldürmüş iki kadın oyuncumuz; Toto Karaca ve Suna Pekuysal hayata aynı gün veda etmişlerdi: 22 Temmuz 1992'de bundan 28 yıl önce Toto Karaca'yı 80 yaşında yitirdik. Gerçek adı İrma Felekyan'dı. Rock müziğimizin muhteşem sesi, muhteşem yorumcusu Cem Karaca'nın annesiydi. Opera ve tiyatro sanatçısıydı. Aynı zamanda balerindi, eşi Mehmet Karaca da bir oyuncuydu. Teyzesi Vartiter Felekyan da bir tiyatrocuydu.  Aile komple sanatçıydı. Müzikli oyunlarda "İrma Toto" adını kullanırdı. 1960'da İstanbul Tiyatrosunun kurucuları arasında yer aldı. Hayat dolu bir insandı.


22 Temmuz 2008'de 75 yaşındayken yitirdiğimiz Suna Pekuysal da komedi oyuncusu olarak öne çıkmıştı. Sinema ve tiyatro oyunculuğu yaptı, tv dizilerinde oynadı. İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü'nde öğrenim görürken, 1949 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman'ın "Artist Aranıyor" adlı oyunuyla ilk kez sahneye çıktı. Üç yıl sonra dram bölümüne geçti. 1964 yılında gazeteci Ergun Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Sait Ali Köknar dünyaya geldi. 54 yıl Şehir Tiyatroları’nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 tarihinde Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu. Sanat yaşamı boyunca 250’den fazla tiyatro oyununda rol alan Suna Pekuysal, 100’e yakın sinema filminde de rol aldı. Son yıllarındaki en ses getiren rolü ATV'de Özkan Uğur ile başrolü paylaştığı "Yeter Anne" adlı komedi dizi oldu.
Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey’in 1933 yılında kaleme aldığı, Haldun Dormen’in sahneye koyduğu "Lüküs Hayat" adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan "Lüküs Hayat"ın ardından emekli olan sanatçı, Suna Pekuysal, 53 yılda 250 oyunda rol aldı.  Yüzümüzü güldürmüş bu iki güzel oyuncuyu ölüm yıldönümlerinde Mizahhaber olarak sevgiyle anıyoruz, verdikleri emeklere ve anılarına saygıyla...