2 Nisan 2015 Perşembe

ORHAN DOĞU KARİKATÜR SERGİSİ, 4 NİSAN CUMARTESİ GÜNÜ TEPEBAŞI'NDA AÇILIYOR...

Karikatürcü Orhan Doğu'nun karikatür sergisi 4 Nisan 2015 Cumartesi günü Tepebaşı'nda bulunan Karikatür ve Mizah Merkezi'nde (Asmalı Mescit Mah. Refik Saydam Cad. Tali Sk. Tepebaşı Beyoğlu) saat 14:00'de açılacak... 

ORHAN DOĞU KİMDİR?..

1932 doğumlu Orhan Doğu, İstanbul'da Eyüp'te doğdu. Bir ilkokul, bir ortaokul ve pek çok liseyi bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimarî bölümünden mezun oldu.

Karikatür çizmeye ortaokulda iken başlamıştı. 1953 yılında Yunus Nadi armağanı karikatür birincisi oldu. Bu ödül ülkemizde karikatür dalında açılan ilk ve en büyük yarışmanın sonucudur.

Orhan Doğu uzun yıllar bir çok karikatür ve mizah dergisine karikatürler çizdi. Sonra 10 yıl kadar bir karikatür suskunluğu geçirdi. 1975 yılında İtalya'daVerçelli'de 10 Türk Karikatürcüsü ile beraber yeni bir ödül aldı. O yıldan beri Karikatürcüler Derneği'nin bütün çalışmalarına ve sergilerine katıldı.

1980'de Doğayı Koruma Derneği'nin ödülünü aldı. 1990'da Karikatürcüler Derneği başkanlığını yaptı. Son yıllarda ulusal ya da uluslarası bir çok karikatür yarışmasının seçiciler kurulunda bulundu.

Sabırlı ve ayrıntıları yalın bir ustalıkla çizen ve mükemmeli bulmak için emeğini sakınmayan bir çizer...Yapıtlarını "OOORHAAAN..." diye imzalayan Sevgili Orhan Ağabeyimizi,1950 kuşağı çizer arkadaşları "ismini ahenkle okutmayı sever" diye anlatıyorlar. (Tef Yıllığı ).

Orhan Doğu, akıl ve çizgiyle mizahı buluşturmanın sırrını gülümseyen yüzü, pırıl pırıl gözleri ve aydınlanmadan ödün vermeyen ruhunda saklıyor olmalı... Orhan Doğu karikatürlerini, salt karikatür sanatı endişesi ve amatörce bir duygu ile çizmektedir. Hatta iyi bir karikatürün bitirilmemiş bir karikatür olduğunu söyler.