3 Nisan 2015 Cuma

HAKAN DERMAN YAZDI: "DÜNYA KARİKATÜR MÜZELERİ GÜNÜ VE ATİLA ÖZER"

Bugün 3 Nisan... Dünya Karikatür Müzeleri Günü ve aynı zamanda da 2011 yılında aramızdan ayrılan karikatürcü arkadaşımız Prof. Atila Özer’in de doğum günü..

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi açılmasıyla birlikte, bir canlılık başlamıştı. Daha sonra belediyenin ‘ilkleri’ konuşulmaya başladı. Şehrin adı her ne kadar ‘Eskişehir’ olsa da, şehirde bir yenilenme vardı. Gün geçtikçe değişiyor, güzelleşiyor, çağdaş beledeyecilik anlayışının en güzel örnekleri birer birer sergileniyordu. Belediyecilik alanındaki bu değişimin mimarı Prof. Yılmaz Büyükerşen; kültürel ve özellikle de karikatür alanında öncüsü ise Prof. Atila Özer’di.

Atila Özer’in çabaları, dünyada az sayıda bulunan karikatür müzelerinden birini Eskişehir’e kazandırdı. Odunpazarı semtinde, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’ni kurdu ve yöneticiliğini üstlendi. Zamanımızın en acımasız hastalığına yakalanmıştı ama, hastanedeki yatağından bile müzeyi yönetmeye devam etti. Müzede son olarak Turhan Selçuk’un sergisini düzenledi ama, doktorlar bu serginin açılışında bulunmasına izin vermemiş, Özer’siz, buruk bir şekilde açmıştık sergiyi. Hastanedeki odasında vedalaştıktan kısa bir sonra da acı haberini almıştık…

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Atila Özer’i unutmadı ve onu adına hazırladığı harika bir anı albümüyle ve adına açtığı, Atila Özer Karikatürlü Ev’le taçlandırdı. Dünya Karikatür Müzeler Birliği de, bu değerli karikatürcünün doğum gününü, ‘Dünya Karikatür Müzeleri Günü’ ilan ederek, Türk karikatürünü onurlandırdı.

O güzel atlara binip giden, o iyi insanlar Turhan Selçuk, Server Tanilli ve Atila Özer Karikatürlü Ev’de bugün bir araya gelecek. Server Tanilli’nin, Fransız yazar ve filezof Voltaire’in 1759 yılında yazdığı “Candide ya da İyimserlik” adıyla çevirdiği kitabını, Turhan Selçuk desenlemişti. Bu kitabın desenleri Karikatürlü Ev’de sergilenecek.

Turhan Selçuk’un, “Candide ya da İyimserlik adlı sergisi ilk olarak Fransa Strasbourg’da 1994 yılında sergilenmişti. Daha sonra Milas, Hacıbektaş, İstanbul’da sergilendi. Sergi, 36 adet yapıttan oluşuyor.

Bu serginin Eskişehir’de gerçekleştirilmesini ise iki çalışkan ve güçlü kadın gerçekleştirdi. Atila Özer’in eşi Vicdan Bulunmaz Özer ve Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk.

HAKAN DERMAN