26 Mart 2008 Çarşamba

ALMAN ÇİZGİ
ROMAN KAHRAMANI
ANDİ, RADİKAL
İSLAMA KARŞI!

ALMANYA, radikal İslam’a karşı çocukları eğitmek için yine çizgi roman formülüne başvuruyor. Dört yıl önce yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı çizgi kuşağının kahramanı olan "Andi", şimdi de radikal İslam’a karşı duruyor. Kuzey Ren Westfalya’daki okullarda dağıtılan çizgi romanda öğrencilere aşırı dincilerden ve propagandalarından uzak durmaları mesajı veriliyor.

Andi’nin kız arkadaşı Ayşe adında türbanlı bir Türk kızı. Andi’nin ilk serüveninde Ayşe’nin erkek kardeşi Murat’ın aşırı İslamcı çevrelere çekilmeye çalışılması hikaye ediliyor. Aşırı dinci Harun karakteri tarafından kandırılan Murat, yabancı ve Müslüman olduğu için ayrımcılığa uğradığına inandırılıyor.

Harun bir süre sonra Murat’a, başka dinden gençlerle arkadaşlık kurmaması, basketbol oynamaması, kardeşi Ayşe’ye Andi ile sinemaya gitmemesi için baskı yapmakla kalmıyor; Murat’ı köktendinci bir şeyh ile de tanıştırıyor. Şeyh de Murat’ın beynini cihad fikriyle yıkamaya çalışıyor. Akıllı ve dindar Ayşe karakteri Alman anayasası ve demokrasisini tanıyan örnek bir Müslüman.

100 bin adet basılıp 12-16 yaş grubuna dağıtılan 38 sayfalık kitapta laiklik, batı düşmanlığı gibi konularda açıklayıcı bilgiler de bulunuyor.

(HABER: Hürriyet-26 Mart Çarşamba 2008)