20 Ağustos 2007 Pazartesi

SİVİLCE MİZAH DERGİSİNİN
3. SAYISI ÇIKTI!


İzmir'de yayınlanan "Sivilce" mizah dergisi
bakın kendini nasıl anlatıyor:


Sivilce mizah dergimiz yayın yaşamına Haziran’da başladı. Şu an Temmuz sonu ve hummalı bir şekilde 3. sayının hazırlıkları sürüyor. İlk sayımızda seçimlere hazırlanan bir Türkiye’de bize yansıyanları aktarmaya çalıştık. 2.sayıda ise küresel ısınma ana temamızdı. Bu sayımızda da küreselleşme ve bizdeki etkilerini mizahi bir tarzda irdelemeye çalışıyoruz.

Niçin bir mizah dergisi ve niçin Sivilce? Yazan, çizen ve hazırlayanlar olarak kendimizi en iyi ifade edebileceğimiz alanın mizah olduğunu bildiğimizden yola böyle bir dergiyle başlamanın uygun olacağını gördük. Belki burada geçmiş yaşanmışlıklardaki dramlar, trajediler ve en sonunda varılan konaktaki trajikomik durumların rolü ağır basmıştır ve bilinç altımızın taşıyamadığını kusmasıdır beklide bu durum; veya sadece Hoca Nasreddin’in, Aziz Nesin’in, Oğuz Aral’ın çocukları, torunları olarak etkilemiştir bizleri. Ama sebep ne olursa olsun yaşadığımız toprağın sürgünleriyiz bizler ve bizim yaşamı belirlememizden öte ve önce olarak o bizi şekillendirip biçimlendiriyor. İlk merhabamızda dediğimiz gibi ‘’Adımız; bizi mi andınız dercesine üzerimize yapışık. Ergenlik döneminin olmazsa olmazı, sıksan sıkılmazı, saklasan kaybolmazı, yok edemediğimizdir o. Hep bir yolunu bulur, en olmadık yerde pıtrak gibi bitiverir. Adı üstünde Sivilce. Ne görmezlikten gelebilirsin ne yok edebilirsin. Birlikte yaşamayı öğreneceğin, ergen olmanın, gençliğe geçişin vizesidir o. Toplumumuz için de öyle değimli? Doğudan gelmiş batılaşamamış, tarihten aldığı toplum dinamiklerini modernleştirememiş arabesk yapımızın, yüzyıllardır ergen kalabilmeyi becermiş halkımızın Nasreddin Hoca’sı, Aziz Nesin’i dir o. Umulmadık zamanda umudu koyar orta yere ve çokça da Sivilce makamından yarar başları, kendi başını da yarması cabası.’’

Bütün bu duygularımızla birlikte çağdaşımız olanlar da kendimizi ifade etmeye çalışsak da çok başarılı olamadığımızdan kendini ifade edemeyenlerin ortak dayanışması Sivilce tepkisi ile çıktı mizahımız ortaya. Yol bulabilsek yola koyulmaya hazırdık, şimdi ise bir yol açabilirsek, bir platform olabilirsek ne mutlu bize.

İşte tam bunlardan dolayı, çizeriyle, yazarıyla, genciyle, yaşlısıyla toprağımızdaki mizahı harmanlamak ve o toprakla harmanlanmak ve kapımızı tüm bu çabalara açık tutmak istiyoruz.