8 Temmuz 2007 Pazar

OĞUZ GÜREL MİZAHHABER'E YOLLADIĞI MEKTUPTA AYDIN DOĞAN KARİKATÜR YARIŞMASINDAKİ BİR BAŞKA ÖNEMLİ SORUNA DİKKAT ÇEKİYOR:



"ÖN ELEME"



Erdoğan Oğultekin ve Kürsat Coşkun, Aydın Doğan karikatür yarışması icin boykot edilmeli diye önerilerde bulunmuşlar ama bu boykot olsa bile esas tartışılması gereken temel sorun yine es geçiliyor..

hadi boykot edelim demek ondan önceki temel sorunu görmeyi engellememeli ki bu temel soruna da konuşan çok ama yazana rastlamadım.. temel sorun diyebileceğim bence esas sorun eleme sorunudur..

isteyen araştırabilir..bu yıl gelen eser sayısı 3400 .. Türk jüri bu sayıyı 198'e indiriyor.. yanlış duymadınız 198.. geride kalan 3202 karikatürü yabancı jüri görmüyor.. önüne gelen 198 eseri değerlendiriyor.. ve yarışma bitiyor.. yani toplam eser sayısının yüzde onu bile diyemiyeceğimiz bir oranda eseri gelen yabancı jüri değerlendiriyor.. ben gazetelerde yazan rakamların yalancısıyım ama rakamlar bu.. buyrun boykottan once bunu tartışın.

Oğuz Gürel

MİZAHHABER'İN YORUMU:

Oğuz Gürel'in mesajında dile getirdiği "ÖN ELEME" sorununu, çeşitli söyleşi ve panellerde ve de internette başka çizerlerin de gündeme getirdiğini biliyoruz. Evet bu gözden kaçırılan önemli bir sorun. Bir yarışmaya yollanan karikatürlerin neredeyse yüzde 92'si ön elemeyle çöpe gidiyor, kalan yüzde 8'i YABANCI JÜRİNİN ÖNÜNE ÇIKARILIYOR... Katılan karikatür sayısı ortalama bir yarışma için normalin çok üstünde olsa da, çözüm bu OLMAMALI!.. Elenen yüzde 92'nin, nasıl elendiği de tartışılır o zaman...

Aydın Doğan Yarışması, adından tutun da, ön eleme acımasızlığına kadar tepkiyi fazlasıyla hak ediyor. Yapılacak şey, her yönüyle tartışıp, ORTAK BİR ŞEKİLDE tepki göstermek, gerekirse ortak bir metin yazabilir, bunu siz çizerlerin imzasına açarak, bu yarışmayı düzenleyen medya grubuna iletebiliriz, sonuç alma umudu pek olmasa da, siz çizerlerin baskısıyla bu denenebilir ama bunun için daha çok ÇİZERİN SES VERMESİ GEREKMEZ Mİ, NE DERSİNİZ?..