1 Temmuz 2021 Perşembe

MİZAH DÜNYASININ SESİ, SOLUĞU VE DİJİTAL BELLEĞİ; "MİZAHHABER" 15 YAŞINDA!..



MİZAHHABER bloğu, 1 Temmuz 2007 tarihinde, mizah yazarı-karikatürcü ve mizah tarihçisi Cihan Demirci tarafından kurulup, internet üzerinde yayına başladığında başlığının altındaki ibaresinde "Mizah dünyasının özgür, bağımsız ve muhalif sesi" yazıyordu.
 
Mizah dünyasından haberler vermek, basında, dergilerde, gazetelerde yer alan karikatürleri yayınlamak, mizahçılarla-karikatürcülerle ilgili haberler yapmak, mizah tarihine ve yitirdiğimiz mizahçılara sahip çıkmak, mizah dünyası üzerine kütüphane kıvamında bir başvuru aracı olmak gibi dertleri olan MİZAHHABER kısa sürede mizahsever bir kitlenin ilgi alanına girdi. Pek çok karikatürcü ve mizahçı dönem dönem Mizahhaber'e katkıda bulundular. 

Bir kaç yıl içinde zenginleşen içeriğiyle pek çok araştırmacının, tez çalışması yapan akademisyenin faydalandığı bir kaynak haline gelen Mizahhaber sadece mizahseverlerin, mizah tutkunlarının ya da araştırmacılarının değil mizah hırsızlarının da ilgi alanına girdi. Ne yazık ki Mizahhaber'i başlığına, logosuna kadar kopyalayanlar, haberlerini, görsellerini çalıp, kendi haberi, görseli gibi kullananlar oldu, bunlar sahte isimlerle bloğumuzu zaman zaman kopyaladılar, emeklerimizi çaldılar!.. Bir dönem sürekli bunlarla mücadele ettik!.. 

An geldi Mizahhaber erişime engellendi yani kapatıldı, bunu öğrendiğimiz tarih: 6 Ekim 2016 idi... İşin tuhafı Mizahhaber o tarihlerde zaten yayınına ara vermiş bir haldeydi. 15 Temmuz 2016 sonrası oluşan hava nedeniyle 24 Temmuz 2016'da yayınımıza ara vermiştik. Böyle bir anda bile erişime engelli bloglar, siteler arasında yer aldık!.. 6 Ekim 2016 tarihinde erişime engelli hale gelen Mizahhaber, 20 ay boyunca yayın yapamadı ve 5 Haziran 2018 tarihinde yeniden geri döndü!.. Mizahhaber yaşanan olağanüstü dönemin yarattığı baskılar nedeniyle yayınına dönem dönem ara vermeyi sürdürdü ama çeşitli zorluklar içinde geçen 14 yıl 1 Temmuz 2021'de geride kaldı ve MİZAHHABER bloğu "Mizah Dünyasının Gözü, Kulağı ve Sesiyiz" ibaresiyle yayınına 15. yılında da zorluklarla da olsa mizahın verdiği dayanma gücüyle devam ediyor.


MİZAHHABER, bloğunun dışında ilk kez Facebook'ta bir grup olarak karşınıza çıktığında da sizlerden ciddi bir ilgi gördü ancak an geldi, bir eleştiri sanatı olan mizahtan rahatsız olanların yarattığı ağır baskı ve zulüm ortamı ve yoğun saldırılar bu grubun da yayınını dondurmasına yol açtı. Mizahhaber'in bloğunun dışında şu anda sadece Facebook'ta bir sayfası vardır ama saptadığımız kadar Facebook'ta ismimizi kullanan 4 tane sahte Mizahhaber sayfası daha bulunmaktadır!!! Her şeyin sahtesinin var olduğu, yalana-dolana ve sahteciliğe burnuna kadar batmış bir ülkede bu tür emek hırsızı sahte Mizahhaber'ler de sürekli artmaktadır!.. Mizah yayıncılığının tarihindeki en kötü dönemlerinden ikincisini yaşadığı ve Mizah yayıncılığının 152. yılında olduğumuz bir süreçte hiç olmazsa Mizahhaber'lerin sahtelerine itibar etmeyelim... 

Mizahın abuklaşmış bir hayat karşısında epeyce geride kaldığı, ciddi bir baskı altında yaşadığı, sesinin fazlasıyla kısıldığı günümüzde işini ciddiye alan Mizahhaber, zaman zaman aksamalar yaşasa da mizah tarihine yönelik bir kaynak işlevi görmeye 15. yılında da devam edecek. 

Evet çok tatsız günlerdeyiz, yoğun sansür, dertler-sorunlar-sıkıntılar-baskılar yetmiyormuş gibi bir de başımıza bir virüs belası çıktı ve onun derdi-tasası içinde hayatın normal düzeninin dışında seyrettiğimiz günlere düştük. Toplum yapımız son 20 yılda çok ciddi bir değişim gösterdi, hoşgörünün tamamen yok olduğu, liyakatın ortadan kalktığı, çağdışı, ağır bir "Cahiliye" döneminin en dibine düşen bu zavallı coğrafya, içine düştüğü bu perişan hal nedeniyle mizahtan da, gülmekten de, mizahın gücüyle eleştirmekten de iyice uzaklaştı, uzaklaştırıldı... 

Oysa bu işlere adım attığımız 70'li yıllarda bu topraklarda mizah altın bir dönem yaşıyordu, 12 Eylül darbesinin sonrasında da mizah hayatın içindeydi, ta ki 90'lı yılların ortalarına dek, ancak hem hayatın muhafazakârlaşması, radikal islamcı hızının artması adım adım doruklara çıktıkça hayatlarımızdan mizahı uzaklaştırıp ağır dramların içinde boğulduk. Bu anlamda televizyon kanalları topluma kötü politikacılardan bile daha derin zararlar verdi, birbirinden kötü, sakız gibi uzatılmış, kirli sakallı, siyak takım elbiseli mafyavari tiplemelerin cirit attığı karanlık diziler, hamasi tarihi ucubeler ekranları kapladı, mizah ve komedi hem ekranlardan, hem de basılı yayıncılıktan adeta kovuldu ve kadim dostumuz mizah yaşamını sürdürebilmek için kendini tamamen internete, dijital ortama ve sosyal medyaya atmak zorunda kaldı... 

MİZAHHABER, mizahın benzersiz gücüyle, tüm güçlükler, zorluklara, baskılara inat 15. YAŞINDA size mizah dolusu sevgilerini yolluyor ve "İyi ki mizah var, sayesinde soluk alıyoruz" diyor... 

Sevgili takipçiler, mizah okurları; daha güzel günlere ulaşmak için nitelikli ve organik bir mizaha sahip çıkın, unutmayın ki mizah sizin soluk aldığınız bir organınızdır, onu tek başına, yapayalnız bırakmayın, o halde nice nice yaşlara MİZAHHABER!..


MİZAHHABER blog adresi: https://mizahhaber.blogspot.com/
MİZAHHABER FACEBOOK adresi: facebook.com/mizahhaber