30 Mayıs 2021 Pazar

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "BEDRİ KORAMAN USTAMIZI 6. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE SEVGİ VE ÖZLEMLE ANIYORUZ..."

 

BEDRİ KORAMAN...
Onun 6 yıl önceki vedasıyla karikatürümüzdeki altın bir dönem adeta sona ermişti. Gazete karikatürcülüğü anlamında Bedri Koraman ve Ali Ulvi Ersoy gerçekten de çığır açmış çizerlerdir. İkisinin çizgi tatları, renkleri farklıdır ve ikisi de bu ülkede gazete karikatürcülüğünün yerine oturmasında önemli işler gerçekleştirmiştir. 

Bedri Koraman usta, 2004 yılında yaşadığı sağlık sorunları sonrasında yaşamını sürdürdüğü Bodrumda hastanede yoğun bakımda kalmış ama müthiş yaşama direnciyle yaşama tutunmayı başarmıştı. Zira yakından tanıma şansı bulduğum Bedri ağabey müthiş derecede hayat dolu bir adamdı. Neşeliydi, coşkuluydu, bulunduğu ortama hayat katan tiplerdendi. Yoğun bakımdan çıkmayı başarmıştı Bedri Koraman usta ama ne yazık ki 2005 yılının Mayıs ayında bu kez evinde düşerek ciddi bir kaza geçirmiş ve gene tedavi altına alınmıştı. 1928 doğumlu, 87 yaşındaki karikatürümüzün en duayen çizeri Bedri Koraman, 30 Mayıs 2015 Cumartesi günü akşam saatlerinde Bodrum'daki evinde yaşamını yitirmişti.

Başta da dediğim gibi, bu ülkede gazete karikatürcülüğünü zamanında zirveye taşıyan, onun değerini arttıran, çizginin bu büyük ustasını yitirdiğimiz an, basında da bir dönemin sonu gibiydi adeta!.. Bedri ağabey de, ülkenin içine düştüğü "çizilemez" hale gelen bir dönemde bu ülkenin pek çok değerli çizeri gibi son yıllarında ne yazık ki çizecek gazete bulamıyor ve bundan sıkça şikayet ediyordu. Bu açıdan da karikatürün 50 kuşağıyla soluk bulduğu o parlak ve renkli bir dönemden kalan son perde de adeta kapandı.

Zaten son 20 yıldır içine düştüğümüz kabus sürecindeki bu ülke mizahtan da, karikatürden de çok uzaklaştı... Mizahın ve karikatürün ne olduğu bile unutuldu neredeyse... Toplumdaki mizah duygusu bilinçli bir şekilde adım adım bitirildi... Siyasi, toplumsal bir mizahı bırakın absürt bir mizah bile yapılamaz oldu!.. Mizahın olmadığı yerde gerginlik ve baskı vardır, zulüm vardır... Son 20 yılda bu coğrafyada hoşgörüsüzlük, ayrımcılık ve zulüm tavan yaptı!.. Bedri ağabeyin gidişi çok şeyin bitişi aslında... Üzüntümüz bu anlamda büyük. Onu hep o hayat dolu, coşkulu, neşeli, çizdiği o muhteşem güzel kadınlar gibi güzelliklere düşkün, çapkın haliyle anımsayacağız. 

Bizlere geride çok renkli anılar bıraktı. Vedasının 6. yılında bir kez daha ruhu şad olsun... Anısına sevgi ve özlemle...

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER (30 Mayıs 2021)



BEDRİ KORAMAN'IN ÖZGEÇMİŞİ 

(1928-30 MAYIS 2015)

Bedri Koraman 1928'de Samsun'un Bafra ilçesinde doğdu. 1945'te öğrenim için geldiği İstanbul'da bir süre İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde eğitim gördü. 1945'ten başlayarak illüstrasyon ressamı ve karikatürcü olarak Babıali'ye girdi. Karikatür çizmeye 1947'de Çocuk Âlemi dergisinde başladı. 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi mizah dergilerinde çizdi. 

1951'de Deve, daha sonra Gölge adlı mizah dergilerini çıkardı. 1954'te Milliyet gazetesinde çalışmaya başladı. 

Özellikle 1960'lı yıllarda aynı gazetede yayımlanan ve Cicican adıyla sinemaya da aktarılan "Cici Can" adlı çizgi romanı geniş ilgi topladı. 

Ayrıca Cemkurt ve Tekir Hafiye adlı resimli romanları çizdi. Kurucuları arasında yer aldığı Kare Ajans'ta canlandırma filmleri yaptı. 

1970'lerde Abdi İpekçi'nin isteğiyle, Milliyet'in birinci sayfasında, gazetenin o günkü en önemli haberini tamamlayan ve resim yanı ağır basan renkli karikatürler çizmeye başladı; bu çalışmaları büyük ilgi gördü. 18 Kasım 1978'de uğradığı bir silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu. 1982'de Güneş gazetesine geçtiyse de 1985'te Milliyet'e döndü. Günlük karikatürleri dışında gazetenin hafta sonu ekleri için özel karikatür-öykü sayfaları hazırladı. Yıllarca çalıştığı Milliyet gazetesinden ayrıldıktan sonra, Sabah gazetesinin Pazar ekinde, "Çizgi Dünyası" başlığı altında tam sayfa karikatürler çizdi.

Yassıada Yargılamalarını izleyip karikatüre dökerek muhabir-karikatürcü tipinin ilk örneklerinden biri oldu. 1970'lerde parti kurultaylarını, seçim gezilerini izleyip gazetede bantlar halinde yayımlayarak bu çalışmalarını sürdürdü. 

Siyasi karikatürlerinin bir kısmını içeren Siyaset Arenası adlı bir kitabı olan Bedri Koraman, İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp’te ve Saraybosna’da özel ödüller kazandı. Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Spor karikatürleri Yarışması’nda birincilik ve ikincilik ödülleri aldı, ayrıca ortak sergi ve albümlere katıldı. 

1986'da merkezi Brezilya'da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. 1999-2000 ve 2001 yıllarında olmak üzere 3 dönem Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı.



MİZAHHABER ARŞİVİNDEKİ BEDRİ KORAMAN KARİKATÜRLERİNDEN ÖRNEKLER...
















































CİHAN DEMİRCİ'NİN BEDRİ KORAMAN'LI ANILARINDAN FOTOĞRAFLAR...


19 HAZİRAN 1999... KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİNİN SULTANAHMET'TEKİ, MERKEZİNDEYİZ... SOLDAN SAĞA; MISTIK (MUSTAFA EREMEKTAR), TONGUÇ YAŞAR, İBRAHİM ERSARAÇ, BEDRİ KORAMAN VE CİHAN DEMİRCİ...





2003 yılı Mayıs ayında Bedri Koraman ağabeyle birlikte Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışmasının jüri toplantısı gittiğimiz Alanya'da...Soldan sağa; İbrahim Tapa, Bedri Koraman, Nüvit Özkan, Mahmut Karatoprak, Cihan Demirci, Deniz Som ve Oleg Dergachov....



2003 yılı Mayıs ayında Bedri Koraman ağabeyle birlikte Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışmasının jüri toplantısı sonrası yemeğinde Alanya'da... Soldan sağa; Fatih Taşpınar, Cihan Demirci, Bedri Koraman...


2003 yılı Mayıs ayında Bedri Koraman ağabeyle birlikte Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışmasının jüri toplantısı için gittiğimiz Alanya'da... Soldan sağa; Deniz Som, Bedri Koraman, Mahmut Karatoprak, İbrahim Tapa, Cihan Demirci ve Oleg Dergachov...




HÜRRİYET GAZETESİ, 1 0CAK 2003 TARİHİNDE "MİZAHIN DEVLERİ" ADI ALTINDA BİR YILBAŞI MİZAH EKİ VERMİŞTİ. HÜRRİYET BU EKTE YER ALMASI İÇİN SEÇTİĞİ 32 MİZAHÇIYI, 23 ARALIK 2002 TARİHİNDE GAZETEYE DAVET ETMİŞTİ. YUKARDA GÖRDÜĞÜNÜZ, BEDRİ KORAMAN'IN DA YER ALDIĞI MİZAH EKİNİN KAPAK FOTOĞRAFI 23 ARALIK 2002 TARİHİNDE HÜRRİYET GAZETESİNİN STÜDYOSUNDA GAZETENİN FOTOĞRAFÇISI SEBATİ KARAKURT TARAFINDAN ÇEKİLDİ...