25 Şubat 2020 Salı

KADIN ÇİZERLERE ÖRNEK OLMUŞ FRANSIZ ÇİZER CLAIRE BRETECHER'İN ARDINDAN...


Fransız kadın çizer Claire Bretecher 10 Şubat 2020 tarihinde yaşamını yitirdi. 1940 Nantes doğumluydu. Özellikle kadın portreleri ve toplumsal cinsiyet sorunları ile tanınan Bretecher 80'li yıllarda Gırgır'dan yetişen Türkiye'deki kadın çizerleri de çizgisi ve konularıyla derinden etkilemiştir. Bretecher'in, karikatürleri, çizgi bantlarının yanı sıra "Agrippine" adında bir de kadın çizgi tiplemesi bulunuyordu. 

Bretecher'le ilgili kapsamlı ve bilgi verici bir yazıyı Yiğit Bener "Artı Gerçek" sitesinde kaleme aldı. Bener'in yazısı şu cümlelerle bitiyor: "... Bretécher bu kadar ünlü olmaktan pek hoşnut değildi. Televizyona çıktığında izleyicileri şaşırtmayı seviyordu. Örneğin çok iyi bir gözlemci olduğunu söyleyerek ona iltifat etmeye çalışan bir gazeteciyi “yok yahu, ben miyobumdur!” diye tersleyebiliyor, Roland Barthes’in övgü dolu sözlerini hatırlatan bir diğerini “aman canım, saçmalaşmış besbelli, zaten bu lafları etmesi ona hiç yaramadı, ertesi yıl ölüverdi!” diye sarakaya alabiliyordu.

Gerçek bir mizah ustasıydı o: İşini önemseyen ama kendini gereğinden fazla ciddiye almayan, önce kendiyle dalga geçmeyi asla unutmayan has bir sanatçı…

Claire Bretécher’nin kaybıyla karikatür sanatı, gençlik yıllarıma anlam ve neşe katan o berraklığını* yitirdi."



Yiğit Bener'in bu yazısını şu link adresinden okuyabilirsiniz: https://artigercek.com/yazarlar/yigit-bener/karikatur-berrakligini-yitirdi?