13 Temmuz 2024 Cumartesi

ÇAĞDAŞ KARİKATÜRÜMÜZÜN KURUCU İSMİ CEMAL NADİR GÜLER 122 YAŞINDA!..



Çağdaş karikatürün bu topraklarda yeşermesinde en büyük pay sahiplerinden biri, 45 yıl süren kısacık hayatına "karikatür" adına sığdırdığı sayısız öncülükle, yenilikle büyük usta Cemal Nadir Güler, 13 Temmuz 1902 tarihinde dünyaya "merhaba" demişti. 13 Temmuz 2024, karikatürümüzün bu öncü ve ölümsüz ustasının 122. yaşgünüdür... Ustamızı doğumunun 100. yılı olan 2002'de onun adına yakışacak pek çok etkinlik yapmıştık tam 1 yıl boyunca Karikatürcüler Derneği çatısı altında. Pek çok yerde sergiler açmış, çeşitli yerlerde onu anlatan söyleşiler gerçekleştirmiştik. Yoğun bir emekle hazırladığım Cemal Nadir'i tüm yönleriyle tanıtan, anlatan "Cemal Nadir 100 Yaşında" adlı hacimli kitap da o dönem yayınlanmıştı. Bugün pek çok kütüphanede başvuru kitabı olarak duruyor.


45 yıllık kısacık ömrüne 2 dünya savaşı, 1 kurtuluş savaşı sığan, ciddi sıkıntılar çeken, şehri Bursayı terk edip İstanbul'da Babıali yokuşunda kalem mücadelesi veren, "Amcabey" mizah dergisini çıkaran, bu derginin adını taşıyan en ünlü çizgi bantı ve pek çok çizgi bantla alanında öncü olan, karikatürü halka ilk kez bu kadar sevdiren, halkın ilgisinden sokaklara kadar insan taşan karikatür sergilerine imza atarak bu alanda da öncü olan, kısacık ömrünün her anını üreterek geçiren öncü ustamızın 122. yaşını sessiz-sedası kutluyoruz.. Onu en son olarak 2 yıl önce 2022'de 120. yaşında, "Cemal Nadir Caddesi" adlı Cemal Nadir kitabı da olan Kamil Yavuz arkadaşımızla İzmir Mizah Festivalinde anmıştık...

İYİ Kİ KARİKATÜR DENEN SİHİRLİ SANATI BU TOPRAKLARDA İLK KEZ HALKA BU DENLİ SEVDİRDİN VE VAR OLDUN CEMAL NADİR USTA, BİZLERE DE IŞIK OLDUN, İNSAN VAR OLDUKÇA KARİKATÜR SANATI DA TÜM ENGELLEMELERE, BASKI DÜZENLERİNE RAĞMEN VAR OLACAK VE SEN DE ÇİZGİLERİNLE YAŞAYACAKSIN!..

Cihan Demirci (MİZAHHABER)