Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907 tarihinde doğmuş... Sadece 41 yıl yaşayabilmiş, 1948'de karanlık bir cinayete kurban gitmiş, bir büyük yazar, bir büyük şair ve bir büyük mücadele aydını... Sabahattin Ali'nin bu ülkede "siyasi mizah"ımıza da çok önemli katkısı olmuştur. Siyasi Mizah tarihimizin bugüne dek en çok dava ve hapis cezası yüzü görmüş, en muhalif mizah yayını olan MARKOPAŞA'yı çıkaran 3 kişiden biridir o... MARKOPAŞA, mizah yayıncılığımızın en cesur, en yürekli mizah yayını olarak tarihteki yerini almıştır!.
Evet o mizahçı değildi, şair ve yazardı ama 1946-1947 yılları arası Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz’la birlikte; Markopaşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi adı sürekli değişmek zorunda kalan siyasal mizah dergilerini çıkardı. Bu dergilerdeki dördüncü isim de çizer Mim Uykusuz'du.... Ancak, bu gazeteler dönemin tek parti iktidarının baskılarıyla karşılaştı, dergilerin isimlerindeki “Paşa” ifadesiyle Milli Şef İsmet Paşa ile alay edildiği iddiası ile kapatıldı sürekli davalar açıldı…
Sol tarafta, 80'li yıllarda tanıma fırsatı bulduğum, büyük bir portre ve çizgi ustası olan gazete ressamı Faruk Geç ustanın çizgisiyle harika bir Sabahattin Ali portresi görüyorsunuz...
1932'de, henüz 25 yaşındayken Konya ve Sinop Cezaevlerinde yatan SABAHATTİN ALİ, 1948 yılında da Paşakapısı cezaevinde üç ay daha yattı… Çıktıktan sonra zor günler geçirdi, işsiz kalıp, yaz acak yer bulamadı. Baskılardan uzaklaşmak için yurt dışına gitmeye karar verdi ancak kendisine pasaport bile verilmedi.
Yasal yollardan yurt dışına çıkma olanağı bulamayınca da Bulgaristan’a kaçmaya karar verdi ama o kaçıracak olan Ali Ertekin adlı Ordudan atılmış olan bir astsubay tarafından öldürüldü,, cesedi 4 Nisan 1948'de bulundu. Ali Ertekin sadece 4 yıl ceza aldı ama afla çok kısa süre sonra çıktı. AMA BU CİNAYET DE PEK ÇOK SİYASİ CİNAYET GİBİ HEP KARANLIK KALDI, AİLESİ ASLINDA EMNİYETTE İŞKENCE GÖREREK ÖLDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ…
SABAHATTİN ALİ'nin pek çok şiiri şarkı olarak bestelendi, öyküleri ve romanları tiyatroya ve sinemaya uyarlandı. Çağdaş Türk öykücülüğünün seyrini değiştiren kalemlerden biri oldu. Daha üreteceği pek çok şey varken, yaşadığı baskı ortamından kurtulma mücadelesi sırasında, çok erken bir yaşta, karanlık bir cinayetle dünyaya veda eden büyük usta Sabahattin Ali'nin 117. YAŞINA SELAM OLSUN...
(Bu metin: Cihan Demirci'nin "Siyasi Mizahın 600 Yılı Aşan Engelli Koşusu" adlı belgesel sunumundan alınmıştır... )
Sabahattin Ali öldürüldükten aylar sonraki dönemin Tan gazetesi
(12 Ocak 1948)
SABAHATTİN ALİ (25 ŞUBAT 1907-2 NİSAN 1948)