7 Ekim 2023 Cumartesi

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "TARKAN"IN YARATICISI ÇİZGİ ROMANCI SEZGİN BURAK HAYATA VEDA EDELİ 45 YIL OLDU!..

MİZAHHABER - Türk çizgi romanının unutulmaz imzalarından biri olan çizgi roman ustası Sezgin Burak,15 Mayıs 1935 tarihinde Adapazarı'nda doğdu. Çizgi macerasına çok erken başladı, yola önce karikatürle çıktı. 

İlk karikatürleri ilkokul çağlarında Doğan Kardeş dergisinde yayınlandı. Bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, o dönem ki adıyla; Güzel  Sanatlar Akademisine 1952'de girdi. 
Önce Akbaba mizah dergisinde karikatürler sonra da; Aydabir, Yirminci Asır, Bütün Dünya ve Hafta mecmualarında resimler ve kompozisyonlar yaptı. 

1957 yılında resim ve dekorasyon öğrenimini tamamlayarak Akademi'den mezun oldu. Aynı yıl Cumhuriyet gazetesinde, Fakir Baykurt'un Yunus Nadi ödülü kazanan ünlü romanı,"Yılanların Öcü"nü resimledi. 

1958'de Cumhuriyet'te günlük karikatürler, çeşitli tiyatrolarda sahne dekorları ve aynı gazetede "Alageyik" romanını resimlendirdi. Hayat ve Ses dergilerinde roman ve hikâye resimleri, ayrıca kitap kapakları ve sinema reklamları hazırladı.


1964 yılında Bizimkiler adlı bant karikatür tipini yarattı. Kardeşi Ersin Burak, Sezgin Burak'ın başlattığı Bizimkiler isimli çizgi bandının çizimlerini Sezgin Burak'ın ölümünden sonra devam ettirdi.  1965'te İtalya'da "El Cougar" kahramanını yarattı. 

1971 yılında, bu ünlü komik bantı karikatürü yapımcı Lale Oraloğlu tarafından Hüdaverdi-Pırtık film olarak çekildi. 1966'da Milano'da düzenlenen Avrupa Reklam Yarışması'nda iki birincilik aldı.1966'da İtalya'nın Milano şehrinde ünlü çizgi roman kahramanı Tarkan'ın ilk eskizlerini hazırladı. 

Tarkan çizgi romanı, 14 Nisan 1967'de Hürriyet gazetesinde günlük olarak yayımlanmaya başladı. Daha sonra Tarkan’ın maceraları, sinemaya da aktarılarak beş adet TARKAN filmi çevrildi. 1968 ve 1969 yıllarında Yaşar Kemal'in İnce Memet romanını, 1970'te ise Ağrı Dağı Efsanesi romanını resimlendirdi. 1976'da Çoban Çantası adlı resimli romanını yarattı. Tarkan'ın maceraları haftalık bağımsız bir dergi olarak da yayınlandı. Akrilik ve yağlı boya resim çalışmaları da yaptı.


SEZGİN BURAK , YARATTIĞI ÇİZGİ KAHRAMANLARLA...

Sezgin Burak usta henüz 43 yaşındayken 7 Ekim 1978 tarihinde, geçirdiği bir bunalım sonrasında Levent'te dördüncü kattan kendini atıp intihar ederek yaşamına talihsiz bir şekilde son verdi!.. Ve aradan tam 45 yıl geçti!.. 

Sezgin Burak'ın unutulmaz kahramanı Tarkan, 70'li yıllarda büyümüş bizim gibilerin elinden düşmeyen haftalık dergilerden biriydi, hem dergi olarak çıktı hem de sinema filmi olduğu için hafızalara kazındı. Bu filmler hala tv ekranlarında zaman zaman oynar.

"Bizimkiler" adlı unutulmaz çizgi bantı da Hürriyet'te yıllarca yayımlandı. Pek çok gazetede çalıştı, 1967 yılından itibaren hep Hürriyet'te çizdi bu arada 1975 yılının sonlarında yayınlanmaya başlayan Hürriyet gazetesinin çıkardığı Çarşaf mizah dergisinde de yaşamını yitirdiği döneme dek çizdi. 

Bugün onun sevgili kardeşi Ersin Burak, çizgi romancı ve ressam olarak ağabeyinin soyadını yaşatmayı sürdürüyor, sergiler açıyor... 

Çok erken bir yaşta daha üreteceği pek çok çizgi roman varken yitirdiğimiz Sezgin Burak'ı 45. ölüm yıldönümünde Mizahhaber'de bir kez daha sevgiyle anıyoruz...

(CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER)



SEZGİN BURAK'IN ÖLÜM HABERİNİ VEREN GAZETE KUPÜRÜ....

#Mizahhaber / KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ...