12 Ağustos 2022 Cuma

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "DÜNYA KARİKATÜRÜ DEV BİR ÇİZERİ; SEMPE'Yİ YİTİRDİ!.."


MİZAHHABER ÖZEL HABER - Jean Jacques Sempe... 17 Ağustos 1932'de Fransa'da Bordeaux'ta doğmuştu... Çok kötü bir öğrenciydi... Çocukken caz piyanisti olmak istiyordu. Gürültücülük ve disiplinsizlik nedeniyle Bordeaux Modern Kolejinden 14 yaşında kovuldu... Yani iyi bir çizer olacağı daha çocukluğundan belliydi!..

Önce 2. Dünya savaşında orduya katıldı. Sonrasında otomobil yıkamadan, getir-götür işlerine dek her türlü işte çalışan Sempe, kendi deyimiyle 17 yaşında "Paris'e kapağı attı!.."


1951 yılına dek oldukça kötü günler yaşadı... 19 yaşındayken Sud-Quest adlı dergide ilk karikatürleri yayınlandı. Giderek pek çok dergide ve gazetede karikatürleri yayınlanır oldu.


1955'te Paris Match dergisinde karikatürlerinin yayınlanmasıyla süksesi arttı, daha sonra İngilizlerin ünü mizah dergisi Punch'ta çizgilerinin yayınlanmaya başlamasıyla ünü bütün dünyaya yayılmaya başladı. 1957'den itibaren Paris Match ve Punch'ın yanı sıra L'Express, Pilote, New York Times, New Yorker gibi. gazete ve dergilerde çizerlik yaptı.




Yakın arkadaşı olan mizah yazarı Goscinny ile birlikte "Petit Nikola" adlı bir çocuk kahraman yarattı. Goscinny yazdı, o çizdi ve "La Petit Nikolas" serisinden pek çok albümü yayınlandı. Küçük Nikola'nın ülkemizde de "Pıtırcık" adıyla kitapları yayınlandı ve çok sevildi. 40'tan fazla ülkede albümleri yayınlanan "Petit Nikolas" serisi 15 milyondan fazla bir satışa ulaştı. 

Sempe bizim kuşağı ciddi anlamda etkilemiş bir çizerdir. Yalın anlatımı, evrensel öykülemeleri, sade çizgisiyle büyük bir ustadır. 

Doğrusu onu ilk kez 1977'de, mizaha ve karikatürü yeni adım atmış 15 yaşında bir çizer-yazar olarak rahmetli İbrahim Tapa ağabeyimizin Meta Yayınlarından yayınladığı "Sempe" kitabıyla tanımış ve anlatımından da, çizgisinden de çok etkilenmiştim. Daha sonra Paris'te geçirdiğim sürede pek çok albümünü, kitabını da edindim.

Sempe usta, 90. doğum gününe sadece 6 gün kala 11 Ağustos 2022'de dünyaya veda etti.

Biz karikatürcüler, mizahçılar, bir yakınımızı yitirmişcesine üzüldük... Üstelik yaşgünümde sabah ekranı açtığımda ilk gördüğüm haber onun ölüm haberi oldu. Emeklerine ve çizgi dünyasında açtığı geniş bakış açılı bir ufuk için teşekkürlerle, anısına sevgiyle...

Cihan Demirci-MİZAHHABER (12 Ağustos 2022)





SEMPE'DEN ÇİZGİLER... 












JEAN JACQUES SEMPE (1932-11 AĞUSTOS 2022)