3 Ocak 2021 Pazar

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "GERÇEK HAYAT HİKAYELERİ"NİN USTA ÇİZERİ FARUK GEÇ'İ 6. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE SEVGİYLE ANIYORUZ...

Faruk Geç... Biz onu en çok Hürriyet gazetesinde yıllarca çizdiği "Gerçek Hayat Hikayeleri" ile sevmiştik. Orada adeta çizgiyle sinema yapardı Faruk Geç usta... 

26 yıl boyunca çizmişti Hürriyet'te ve hemen ardından Güneş gazetesinde devam etmişti gerçek hayat hikayelerine... 

Usta bir gazete ressamı, usta bir çizerdi Faruk Geç... Resimli öykünün 83 yaşındaki çınarı, bundan tam 6 yıl önce bugün; 3 Ocak 2014 Cuma günü yaşama veda etti. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi Geç, Basın Şeref Kartı ve 2005 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibiydi.


FARUK GEÇ'İN ÖZGEÇMİŞİ...

Faruk Geç,1931 yılında Adapazarı’nda doğdu. Galatasaray Lisesi’ni 1951’de bitirdi. 1956 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Lise yıllarında başladığı Babıali çalışmaları Türkiye Yayınevi'nde, Hafta ve Binbir Roman dergileri ve Nebioğlu Yayınevi'nde 20. Asır ve Bütün Dünya dergileri, Doğan Kardeş Yayınevi'nde Resimli Hayat dergisi ile devam etti. Fransa, İtalya ve İngiltere'de mesleki çalışmalar yaptı.

1955 yılında başladığı Hürriyet gazetesinde aralıksız 26 yıl çalıştı. Daha sonra Güneş ve Günaydın gazeteleriyle meslek yaşamını sürdürdü. Yıllar boyu yazıp resimlediği 'Gerçek Hayat Hikayeleri' ile tanındı. Eserleri halen yurt dışında da yayınlanıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'ne bağışladığı Tevfik Fikret, Sabahattin Ali ve Nazım Hikmet tabloları nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden plaket aldı. Faruk Geç, basınımızın usta çizerleri; Sezgin Burak ve Ersin Burak kardeşlerin dayı çocuğu yani kuzenleridir. Faruk Geç ustanın cenazesi, 5 Ocak 2014 Pazar günü, Zincirlikuyu Camiinden kalktı ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.


CİHAN DEMİRCİ'DEN FARUK GEÇ'Lİ BİR ANI... 


Faruk ağabeyin Hürriyet gazetesinde çizdiği "Gerçek Hayat Hikayeleri"nin sıkı bir okuruydum 70'li yıllarda... 1981'de Güneş gazetesinin çıkışıyla birlikte o da Güneş'e transfer olmuştu. O sıralar Güneş'te çalışmaya başladığımda daha da yakından takip ettim. Sonra gün geldi... Güldürü Üretim Merkezi'nde çalıştığım bir dönemde, 1985 yılının Kasım ayında "GÜMGÜM" adlı bir mizah gazetesi çıkarmıştık. 

O gazetede yapmadığım iş yoktu, köşe hazırlıyordum, bant çiziyordum, yazı dizisi yapıp, röportajlar gerçekleştiriyor, sayfa sekreterliğine bile dalıyordum zaman zaman. Gazetenin hazırlanma aşamasında bir gazete parodisi yapacağımız için yönetime şöyle bir önerim olmuştu. 

Faruk Geç'in son derece ciddi gerçek hayat hikayelerinin balonlarıyla oynamak gibi muzip bir iş gelmişti aklıma. Bunu yöneticilerimiz Kandemir Konduk ve Müjdat Gezen'le paylaştım. Ancak bunun için bize Faruk Geç'in izin vermesi gerekirdi. Son derece ciddi, gerçek hayat hikayeleri yazıp-çizmiş bir gazete ressamı, işlerinin biraz suyunu çıkaracak böyle işe izin verir miydi?.. 

İşte böyle bir anda Faruk Geç arandı ve usta orjinalleriyle çıkageldi. Bizim acaba kabul eder mi diye endişe ettiğimiz bu teklif onun çok hoşuna gitmişti. Çok ince, çok zarif ve yeniliklere açık bir usta vardı ne de olsa karşımızda. Gerçek bir beyefendiydi, artık örneklerine pek de rastlanmayan... 

Hiçbir sorun çıkarmadan çizimlerini bana teslim etti ve bendeniz hain emellerimi gerçekleştirip Gümgüm adlı mizah gazetesinde onun son derece ciddi çizgi öykülerine absürd balonlar yazdım. Okur tarafından da çok sevilmişti bu ciddiyet içindeki absürtlük. 2014 yılının 3 Ocak günü Faruk ağabeyin ölüm haberini aldığım anda bu anı geldi hemen aklıma. 

Onu en son bir kaç yıl önce bir ödül töreninde görmüştüm. Eşref Kolçak'ı andırıyordu. Aslında artist gibi kalıplı, dimdik bir adamdı Faruk Geç, usta bir çizer olmasaydı, Yeşilçamda rahatlıkla jön olabilirdi. Çizginin bu beyefendi ustasını 6. ölüm yıldönümünde bir kez daha sevgiyle anıyorum. Ruhu şad olsun... 

Cihan Demirci-MİZAHHABER




Faruk Geç'ten 22 Ekim 1954 tarihli bir HAFTA dergisi kapağı... 


Faruk Geç gençlik yıllarında... 


Faruk Geç'in bir resimli romanının Hürriyet'teki duyurusu...
(MİZAHHABER)