16 Aralık 2020 Çarşamba

ÇİZGİNİN DUAYEN USTASI TONGUÇ YAŞAR'I ÖLÜMÜNÜN 1. YILINDA SEVGİYLE ANIYORUZ...

Güzel ağabeylerin birer, birer gittiği ve hızla azaldığı bir dönemde, karikatürümüzün özgün ustalarından bir ismi, duayen bir çizgi ustasını, çizgi filmi bu ülkede ilk deneyenlerden birini; TONGUÇ YAŞAR ustamızı geçen yıl 15 Aralık gecesi yitirmiştik... 1932 doğumlu Tonguç Yaşar usta, kalan en duayen bir kaç çizgi ustasından biriydi. Özellikle Karikatürcüler Derneği çatısı altında 30 yılı aşkın bir süre, sayısız etkinlikte, yolculukta, muhabbette birlikte olduğum, gerçekten çok sevdiğim, benzersiz bir ustaydı Tonguç Yaşar...


Özellikle bundan 20 yıl önce Ankara trenindeki gece yolculuğumuzdaki o müthiş muhabbeti hiç unutmadım. O da artık sevgili arkadaşı Eflatun Nuri'nin yanında... Gidenlerin olduğu yer artık kalanların olduğu yerden çok ama çok daha zengin bu ülkede. Bir daha benzeri olamayacak, müthiş değerler bir bir gidiyor ve onları tanımış, onlarla uzun yıllar dostluk paylaşmış olmanın derin ağırlığı ve hüznü çöküyor üzerimize, işte bir yıl geçmiş bile... Nitelikli isimlerin her alanda azaldığı, insan yetiştirme anlamında hepten çuvallamış, özellikle yetenekli ve genç değerlerini sürekli yurt dışına kaptıran bir ülkede, bizler de daha ne kadar dayanırız ki giderek yabancısı haline geldiğimiz bu cinnet vatana!.. Tonguç Yaşar ağabeyimin de o güzelim anısına sevgiyle...


Cihan Demirci-MİZAHHABER

TONGUÇ YAŞAR ÖZGEÇMİŞ:

Tonguç Yaşar, 1932'de İstanbul'da doğdu. Karikatüre 1952 yılında başladı. Akbaba, Dolmuş, Tef, Taş Karikatür ve Yön dergilerinde haftalık, Vatan gazetesinde günlük karikatürler çizdi. Çizgileri yurtdışında yayımlandı. Uluslararası yarışmalarda ödüller aldı.

Belçika Knokke Heist birincilik ödülü-1972, Yugoslavya Üsküp Başarı Ödülü-1972, İtalya Marostica İkincilik Ödülü-1973, Akşehir Uluslararası Karikatür Yarışması Başarı Ödülü-1974 ve 1979. Karikatürün yanısıra çizgi film çalışmaları yaptı. 

Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü isimli filmi ile 1972'de Adana Altın Koza Film Yarışması'nda jüri özel ödülü aldı. Aynı film 1973'te 30 ülkenin 600 filmle katıldığı uluslararası 9. Annecy Çizgi Film Festivali'nde ön elemeyi geçerek gösterime hak kazanan ilk Türk çizgi filmi oldu.

TRT Kültür Sanat Bilim Ödülleri Yarışması'nda Yaşa Don Kişot çizgi filmi ile ikincilik ödülünü, Darüşşafaka Sinema Kulübü 1. Uluslararası Sinema Şenliği en iyi film ödülünü aldı. Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği Nasreddin Hoca Çizgi Film Yarışması'nda birincilik ödülünü alarak bakanlığa iki Nasreddin Hoca filmi yaptı.

Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Balina ile Mandalina, Sait Faik'ten Topal Martı başta olmak üzere 16 kısa metraj çizgi film yaptı. Film jenerikleri hazırladı. 15 Aralık 2019 Pazar gecesi, 87 yaşında yaşamını yitirdi.



TONGUÇ YAŞAR USTADAN ANILAR, FOTOĞRAFLAR, ÇİZGİLER... 










Görseller Cihan Demirci arşvindendir, kaynak göstermeden kullanmayınız. (MİZAHHABER)