9 Eylül 2020 Çarşamba

OĞUZ ARAL USTANIN KÜÇÜK BİR ROLDE YER ALDIĞI 1965 YILI YAPIMI BİR FİLM:"KARANLIKTA UYANANLAR"

Oğuz Aral'ın filmdeki rolünden bir kesit... 


MİZAHHABER ÖZEL HABER - "Karanlıkta Uyananlar" 1965 yılı yapımı, siyah-beyaz bir film. daha önce de "Otobüs Yolcuları"(1961)  gibi sosyal sorunlara değinen toplumsal gerçekçi bir filmi olan yönetmen Ertem Göreç'in bu kez işçi sorunlarını, sendikalaşmayı ve genel grevi işlediği "Karanlıkta Uyananlar"ın da senaristi edebiyatımızın büyük ustalarından yazar Vedat Türkali. Türkali usta 1961 yapımı "Otobüs Yolcuları"nın da senaristiydi.




Yetimoğlu Boya Fabrikasının sahibi ölünce fabrika, işçilerle yakın arkadaş olan, onlarla içen, muhabbet eden oğlu Turgut'a (Fikret Hakan) kalıyor ve bu işlerin çok acemisi ve uzağında olan Turgut, fabrika içinde kurulmuş bir kumpasın içinde kalınca arkadaşı olan işçilerle arası açılıyor... Filmin bizim gibi Oğuz Aral ustanın Gırgır okulundan yetişmişler için bir ilginç özelliği de 1965 yılı yapımı bu filmde Oğuz Aral ustamızın da küçük bir rolde bir-iki sahnede karşımıza çıkması. 



Bu film çekildiğinde henüz 29 yaşında olan Oğuz Aral filmde; Onat Tansayar adlı bir ozan rolünde. İnsan keşke sahneleri biraz daha uzun olsa diyor ama Oğuz abimiz birlikte Paris'e gideceği ressam kız, filmin jönü Turgut'a yani Fikret Hakan'a takılmayı tercih edince Yeşilköy'den Paris uçağına onsuz gidiyor ve böylece filmdeki rolü bitiyor... Bu arada filmde Oğuz Aral'ın o dönem henüz 1 yıllık eşi olan Tolga Tiğin de rol almış. Aradan geçen 55 yıla rağmen işlediği konu nedeniyle de çok özel ve hala kendisini izlettiren bir film. Filmin sonundaki genel grev sahnesinde halkın ve esnafın greve kalkışan işçilere verdiği müthiş desteği görünce doğrusu insan bir tuhaf oluyor ve "bu ülke nereye gitti?" sorusunu bir kez daha soruyor!.. Oğuz ağabeyimizi 29 yaşındayken kısacık da olsa görmek elbette zaten az sayıdaki işçi filmlerinden biri olan "Karanlıkta Uyananlar"ı gözümüzde bir başka yere koyuyor elbet... Filmin yönetmeni Ertem Göreç (1931) şu anda 89 yaşında ve uzun yıllardır İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir huzurevinde yaşıyor. Oğuz ağabeyimizin anısına sevgiyle derken Ertem Göreç'e sağlıklı günler diliyoruz...

Cihan Demirci - MİZAHHABER 


FİLMİN YOUTUBE'DAKİ LİNK ADRESİ:
https://www.youtube.com/watch?v=7l7tdHw7htA