26 Eylül 2020 Cumartesi

HENÜZ 27 YAŞINDAYKEN 1999'DA YAŞAMINI YİTİRMİŞ GENÇ KARİKATÜRCÜ: "ABDÜLMECİT ÖZBEK"

Karikatürcü arkadaşımız Mustafa Bilgin, Facebook'ta nam-ı diğer; Alim Saffet, bugün sayfasında, 1999 yılında 27 gibi çok genç bir yaşta yaşamını bir kazada yitirmiş karikatürcü Abdülmecit Özbek üzerine aşağıdaki satırları yazdı: 

ABDÜLMECİT ÖZBEK'İ TANIR MISINIZ?

Karikatürcü kardeşimiz Abdülmecit Özbek 1999'da 27 yaşındayken çalıştığı yük gemisinin kazanı patlayınca yaşama veda etti.
Köyündeki harabe evlerini sıfırdan yapacak, böylece aklı yaşlı ana babasında kalmayacaktı.
Ayrıca sayemde tanıştığı çizgi film yapımını çok sevmiş, tüm birikimini bu amaçla bir stüdyo için harcamayı kafasına koymuştu.
Çoğu gemicinin çalışmaya korktukları eski gemileri tercih ediyordu çünkü onlar fazla ücret ödüyorlardı.
Yeni bitirdiğim Vasconcelos'un bu romanı bana kardeşimiz Abdülmecit'i hatırlattı.
Anısına selam yolluyorum.


MİZAHHABER'in sağ alt köşesinde yer alan uzun bir listede yitirdiğimiz mizahçıların, karikatürcülerin, komediyle-mizahla ilişkisi olmuş sanatçıların adları, doğum ve ölüm tarihleri yer alır. 1972 doğumlu Abdülmecit Özbek bu listede ölüm tarihi bile bilinemeyenler arasındadır. 14 Ocak 1999'da memleketi Samsun'un Çarşamba ilçesinin Kızılot köyünde toprağa verilmiştir. Ama yaşamını İtalya'da yitirmeden önce 10 gün yoğun bakımda kalmıştır. 


Mustafa Bilgin'in bu yazısı sonrası Cihan Demirci arşivini gözden geçirdi ve arşivinden Karikatürcüler Derneğinin Şubat 1999 bültenine ulaşarak, Abdülmecit'in ölüm haberini ve onunla ilgili bültenin 4. sayfasındaki yazıyı MİZAHHABER'de sizlerle paylaşmak istedi. 2007 yılından beri pek çok badireye rağmen, 14 yıldır yayınını sürdüren Mizahhaber, mizahçılarla ilgili bir bilgi kaynağı yaratmak için 1 Temmuz 2007'de yola çıkmıştı zaten. 


Karikatürcüler Derneği'nin uzun yıllar verdiği ve arşivlik pek çok haberin, bilginin yer aldığı KARİKATÜRK BÜLTENİ'nin ŞUBAT 1999 sayısının kapağının sağ tarafında Abdülmecit Özbek'in ölüm haberini göreceksiniz. 


Hemen altta paylaştığım ise bültenin 4. sayfası ise Abdülmecit Özbek'le ilgili bilgiler içeriyor. Sevgili Mustafa Bilgin, bugün yazdığı bir yazıyla bu haberi yapmamıza ve genç yaşta talihsiz bir kazayla yaşama veda etmiş bir çizeri anmamıza vesile oldu, kendisine teşekkür ediyor, 27 gibi gencecik bir yaşta bir gemi kazasına kurban giden emekçi çizer Abdülmecit Özbek'i de sevgiyle anıyoruz, ruhu şad olsun... 


CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER 


KARİKATÜRK BÜLTENİ (ŞUBAT 1999- SAYI-59 - 4. SAYFA) 

(KAYNAK: Cihan Demirci Mizah Arşivi)