18 Haziran 2020 Perşembe

GERÇEK BİR KARİKATÜR EMEKÇİSİ DAHA GİTTİ; SEDAT ÖZTÜRK'Ü YİTİRDİK!..



MİZAHHABER - Gerçek bir karikatür emekçisini Sedat Öztürk'ü de 17 Haziran sabahında yitirdik!.. Gırgır dergisinin altın dönemini yaşadığı 70'li yıllarda Gırgır'ın koridorlarında Oğuz Aral'a karikatür göstermek için sırada bekleyen amatör çizerlerin en uzun soluklusu o'ydu belki de. Belki de değil gerçekten o'ydu. 

Bundan 5 yıl önce 2015 yılında kendisiyle yapılan (Yumuşak G dergisi) bir röportajda şöyle der:  "53 sene amatör oldum. İlk karikatürüm 1962 yılında çıktı. Dur durak bilmeden çizdim. O zaman ondört yaşındaydım. Bir de şimdi gruplaşma var ya, hazır gruba almıyorlar. Dedim bu her yerde karşıma çıkacak benim..."  Sonra da şöyle noktalar sözlerini Sedat Öztürk: "... Bir ömür amatörüm yani. Amatör de olsam ben karikatürcü olmaktan çok mutlu oldum..."

Sedat Öztürk, çizgide ve espride profesyonelliği yakaladığı anda bile o amatör ve naif duruşunu hiç bozmadı, bu yüzden "Çiçeği Burnunda Çizerler" arasından çıkan en özel isimlerden biri oldu. Son yıllarında kendini Karikatürcüler Derneği'ne vermişti, Karikatür ve Mizah Merkezinde düzenlenen etkinliklerde onu görmek ve sohbet etmek mümkündü.

Her daim bir köşede sessizce ve gülümseyen yüzüyle durur, bize Gırgır'ın o güzelim yıllarından kalan duyguları yaşatırdı. Sevgili arkadaşımız Sedat Öztürk hep içindeki karikatür sevgisiyle anımsanacak, anısına sevgiyle, ruhu şad olsun...

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER




GIRGIR'IN 2. SAYFASINDAN UNUTULMAZ BİR SEDAT ÖZTÜRK KARİKATÜRÜ VE OĞUZ ARAL'IN SEDAT ÖZTÜRK ÜZERİNE YAZISI... (GIRGIR-12 NİSAN 1981)


SEDAT ÖZTÜRK'ÜN ÖZGEÇMİŞİ

Sedat Öztürk, 1948 yılında Yugoslavya’nın Manastır (Bitola) kentinde dünyaya geldi. 1956 yılında, ailesi ile birlikte İstanbul’a göç ettiler. İlk karikatürü 1962 yılında Çocuk Haftası dergisinde yayınlandı. Bir mahalli gazetede dört yıl karikatür çizdi. Akbaba dergisinde karikatürleri yayınlandı.

Daha sonra Gırgır başta olmak üzere Çarşaf, Fırt, Mikrop, Çivi, Limon, Hıbır, Fırça isimli mizah dergilerinde karikatürleri basıldı. Dıgıl, Fırça, Parazit ve Amele dergilerinde hem esprileri hem de çizgi mizah öyküleri yer buldu.

Zaman zaman Hürriyet, Milliyet, Günaydın, Tercüman ve Politika gazetelerinde karikatürler çizdi. Dönemin sinema dergisi Ses’te ve daha bir çok dergide karikatürleri yayınlandı. Katıldığı bazı yarışmalardan elde ettiği çeşitli ödüllere sahip. 17 Haziran 2020 sabahı 72 yaşında yaşamını yitirdi.

SEDAT ÖZTÜRK'TEN KARİKATÜRLER...