8 Mayıs 2020 Cuma

BİZİ HEM GÜLDÜRÜP, HEM DE AĞLATABİLEN BİR KOMEDİ USTASINI ZEKİ ALASYA'YI 5. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE SEVGİ VE ÖZLEMLE ANIYORUZ...


5 yıl uçup gitmiş bile... O kadar çok değeri yitirdik ki son yıllarda... Zeki Alasya usta da 5 yıl önce, 8 Mayıs 2015 tarihinde, 72 yaşında veda etmişti bize... Zeki ve Metin olarak bildiğimiz bir bünyenin 5 yıldır yarısı yok... 

Neşe ile hüznü aynı anda harman edebilen, güldü mü en çocuğundan en güzelinden gülen, tiyatroda ve sinemada derin izler bırakan, yitirdiğimiz o eski mahallelerden kalma bir ustaydı Zeki Alasya... Bizi aynı anda hem güldürüp hem de ağlatabilen kaç oyuncu olmuştur ki şu ülkede?..

2002 yılı benim için özel bir yıl olmuştu. Karikatürcüler Derneği'nin genel sekreteri olarak 2002 yılı boyunca başta "Cemal Nadir Güler 100 Yaşında" etkinlikleri ve özel kitabı olmak üzere, pek çok özel etkinlik, söyleşi ve sergi düzenlenmesini sağlamıştım Karikatürcüler Derneği bünyesinde. Bunlardan biri de "1 Nisan Mizah Haftası Etkinlikleri" kapsamı içerisinde 4 Nisan 2002 tarihinde Saraçhane'de bulunan Karikatür ve Mizah Müzesinde Zeki Alasya'yı konuşmacı olarak ağırladığımız o güzel gündü. Zeki ağabey, o gün müzenin güzelim salonunu dolduran karikatürcü ağırlıklı izleyicilere çok keyifli Devekuşu Kabare anıları anlatmış, tiyatro ve sinema macerasından bahsedip, sorularımı çocuksu bir samimiyetle yanıtlamıştı. Söyleşi sonrasında da gene keyifli bir sohbete dalmıştık onunla. Hepsi birer anı oldu şimdi... Üstelik artık o güzelim müze de yok Saraçhane'de yıllar önce türlü bahanelerle yok edildi ne yazık ki...

Ölümü ardından Mizahhaber'de; "Zeki abimiz gittiğine göre artık bizler "Metin" olmalıyız!.." demiştim... 5. ölüm yıldönümünde bu renkli ustayı sevgi ve özlemle anıyorum...

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER



ZEKİ ALASYA'LI GÖRSELLER VE ZEKİ
ALASYA PORTRELERİ...



  ÇİZGİ: HALİT KURTULMUŞ AYTOSLU


ÇİZGİ: VAHİT AKÇA 


ÇİZGİ: AKDAĞ SAYDUT

  
ÇİZGİ: ATAY SÖZER



ÇİZGİ: MURAT ALPAY 


ÇİZGİ: NECMİ YALÇIN 


ÇİZGİ: VAHİT AKÇA 

ZEKİ ALASYA ÖZGEÇMİŞ BİLGİSİ 
Zeki Alasya 18 Nisan 1943’te İstanbul’da doğdu. Aslen Kıbrıslı, İstanbul doğumlu Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır. Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa’nın yeğenidir. Zeki Alasya, tam adıyla Zeki Şenol Alasya,  Robert Koleji’nin orta bölümünü bitirdi. Okul döneminde bir yandan tabelacılık yapıyordu.
Sanat hayatına 1959’da MTTB (Millî Türk Talebe Birliği) tiyatrosunda amatör olarak başladı. Bir süre dekoratörlük ve rehberlik yaptı. 1964 yılında, Arena Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa başladı. Mister Nato, Kargalar Okulu, Şampanya ve Viski gibi oyunlarda rol aldı. 1965’te Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra 1967’de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Bu topluluğun tüm oyunlarında oyuncu, yazar, yönetmen olarak çalıştı.
Film çevirmeye 1973’ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. 37 yıl birçok filmde beraber yer aldılar. 1977’te de yönetmenlik yapmaya başladı. Yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu olarak yer aldı. Sinemaya uzun süre ara verdikten sonra son filmi olan “Güle Güle”de oynadı.
Oyuncu olarak; Salak Milyoner, Beş Milyoncuk Borç Verir misin, Köyden İndim Şehire, Güler misin Ağlar mısın, Nerden Çıktı Bu Velet, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip, Güle Güle, filmlerde rol aldı. Yönetmen olarak; Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler, Elveda Dostum gibi filmleri var.

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2010 Yılında Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.