9 Nisan 2020 Perşembe

DÜNYA BÜYÜK BİR ÇİZGİ USTASINI; MAD DERGİSİNİN EFSANEVİ ÇİZERİ MORT DRUCKER'I YİTİRDİ!..



MİZAHHABER - Bir kaç gün önce bilim kurgunun, fantastik çizgi romanın büyük ustası Juan Gimenez'i yitirmişti çizgi dünyası, bu kez de çok büyük bir usta gitti... MORT DRUCKER.... Mort Drucker demek MAD dergisi demektir. Dünyanın Krokodil'den sonra en çok satmış, milyonlarca okura ulaşmış mizah ve çizgi roman dergisi MAD... Bizim kuşak Gırgır ve Çarşaf kapısını çaldığı 70'li yıllarda MAD dergisini henüz yeni keşfetmişti...  Onun çizgileriyle ilk kez 70'lerde MAD fırtınası eserken Eminönü'ndeki gazete bayiilerinde kapaksız halde satılan MAD dergisinde tanışmıştım. MAD'deki en önemli ustaydı o... Derginin baş çizeriydi bir kere... Müthiş bir çizgi ustası, portre ustası, çizgi roman ustası olarak, 8 Nisan 2020'de 91 yaşında veda etti hayata. 




22 Mart 1929'da New York'ta Brooklyn'de dünyaya gelen Mort Drucker çizgi roman alanına,1947'de Will Eisner'ın tavsiyesi üzerine, 1947'de gazete çizgi romanı Debbie Dean'de Bert Whitman'a yardım ederek girdi. Daha sonra rötuş yaptığı Ulusal Periyodik Yayınlar (DC Comics) personeline katıldı. Drucker DC'deyken Paul Webb'in Esquire Magazine için düzenli gag paneli olan "The Mountain Boys" u da gölgede bıraktı. 1950'lerin başında, Drucker, Dell, Atlas ve St. John's gibi bir dizi çizgi roman yayıncısı ve eski işvereni için birkaç mizah ve savaş başlığı için tam zamanlı serbest çalışma yapmaya başladı. 1956 sonbaharında, Mad'in kurucu editörü Harvey Kurtzman'ın ayrılmasından kısa bir süre sonra, Mort Drucker Mad dergisine girdi. 2011'e dek 55 yıl süren bu çılgın (Mad; çılgın anlamına gelmektedir!) kariyerinde bir sanatçının göstereceği en uzun ve kesintisiz çalışmayı sürdürdü. Bu dünya üzerinde de bir rekor olsa gerek!.. 





Mort Drucker ustanın  ülkemizdeki pek çok çizerde derin izleri vardır... Çarşaf dergisinin unutulmaz çizeri Bülent Düzgit ondan ciddi anlamda etkilenerek, kendine özgü bir çizginin ustası olmuştur. Mort Drucker bu ülkede özellikle Gırgır ve Çarşaf dergilerinden 70'lerde yetişen bir kuşağa yol açmış, ufuk açmış, çizgileriyle örnek oluşturmuş bir imzadır, o yüzden bizdeki yeri derindir.  Giden aslında çocukluğumuz, dış dünyayla kurduğumuz ilk bağ ve ilk gençliğimizdir... Ve acıdır ki bir dönem artık MORT!.. 

CİHAN DEMİRCİ - MİZAHHABER