21 Mart 2020 Cumartesi

KARİKATÜRCÜ-GAZETECİ HİKMET AKSOY'U YİTİRDİK!..

MİZAHHABER - Geçen yıldan beri ciddi rahatsızlıklarla boğuşan, Trabzon'un sevilen karikatürcüsü, gazetecisi, yazarı sevgili Hikmet Aksoy'u da yitirdik. Sevgili Hikmet Aksoy'la geçen yıl Şubat ayında Trabzon'da ilk kez düzenlenen Mizah Festivalinde bir araya gelecektik, hatta ortak bir söyleşide "Temel Fıkraları"nı, karadeniz mizahını konuşacaktık ama ciddi sağlık sorunları yüzünden aramızda olamamıştı, sadece telefonla konuşabilmiştik. Trabzon'un yüz akı değerlerinden biri olan Hikmet Aksoy, 1937 yılında Trabzon'da Vakfıkebir'de doğmuştu. İlk ve ortaokulu kendi ilçesinde, liseyi Giresun'da okuyan Aksoy, lise öğrenimi sırasında İstanbul gazetelerine muhabirlik yapmaya başladı. 

İlk yazısı 1953’te Vefa dergisinde, 1959-62 arası karikatürleri Türkiye Spor, Son Havadis, Büyük Gazete, Şaka, Tef vb. dergi ve gazetelerde yayımladı. Askerliğini yaptığı Simav ilçesinde Köy Raporu adlı bir gazete çıkardı (1963-65) 1959’dan bu yana Trabzon gazetelerinden Hizmet, Hakimiyet, Son Haber, Türkçesi vb. gazetelerinde yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Basın kuruluşlarından yirmi civarında ödül aldı. 1996’da Karadeniz Fıkraları Ajansını kurdu. 2015 yılında Belçika'da karikatür sergisi açtı. Yaşamı boyunca gazeteciliği ve karikatürcülüğü bir arada sürdürdü. 21 Mart 2020'de, 83 yaşında yaşamını yitirdi. 

Bir süredir hastanede tedavi gören Hikmet Aksoy’un vefatının ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir baş sağlığı mesajı yayınladı. Mesajda “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Trabzon Temsilcimiz Hikmet Aksoy’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Uzun yıllardır TGC’ye, gazetecilik ve çizerlik mesleklerine başarıyla hizmet veren usta gazeteci Hikmet Aksoy’u hiç unutmayacağız. Ailesine ve basın topluluğumuza baş sağlığı diliyoruz” denildi.

Hikmet Aksoy’un cenazesi 22 Mart 2020 Pazar günü Vakfıkebir Cumhuriyet Mahallesi’ndeki evinin önünde saat 11.00’de yapılacak törenin ardından aynı mahalledeki Aile Kabristanı’nda toprağa verilecek. 

Ruhu şad olsun... Anısına sevgiyle... (C.D.) 

KİTAPLARI:  ARAŞTIRMA-İNCELEME: Her Yönüyle Vakfıkebir (1965), Vakfıkebir İlçesi ve Çevresi (1973), Faik Ahmet Barutçu (1995), Trabzon Basını (1998), Karikatürün Trabzon Boyutu (1999)

DERLEME: Made in Karadeniz - Fıkralar (1998), Kemençe Çalayim mi? (2000)

HİKMET AKSOY'DAN KARİKATÜR ÖRNEKLERİ