26 Mart 2020 Perşembe

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "AHMET ERKANLI ARKADAŞIMIZI ÖLÜMÜNÜN 6. YILINDA SEVGİ VE ÖZLEMLE ANIYORUZ…

Ahmet Erkanlı… Yaşamı müthiş bir mücadele içinde geçen karikatürümüzün cesur yürekli çizerlerindendi. Onu verdiği büyük sağlık mücadelesinin ardından 26 Mart 2014’te, henüz 61 yaşındayken yitirmiştik. Ahmet Erkanlı arkadaşımız uzun yıllar çok ciddi sağlık sorunlarına ve pek çok sıkıntıya hep direndi. Bir eleştiri sanatı olan Karikatür de zaten bir şekilde bir direnç sanatı değil midir?.. Ahmet Erkanlı da bir karikatürcü de olması gereken tüm özellikler fazlasıyla vardı. Mizahın muhalif bir güç olduğunun farkındaydı ve çizgilerinde ayrım yapmadan sağlam bir kalem erbabı olarak eleştirisini yüreklice ortaya koydu.

1993 ve 1994 yıllarında Ahmet Erkanlı’nın 4 karikatürüne dava açıldı. 1 karikatüründen beraat ederken (ki o karikatürde doğuda insan dışkısı yedirme ile ilgiliydi ve Türkiye o davada AİHM’sinde mahkum oldu) 3 karikatürü yüzünden 10’ar aydan 30 ay ceza verildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 1’er hafta arayla 3 mahkumiyetini de onayladı. Sırasıyla Metris, Şile ve Bayrampaşa cezaevlerinde 4,5 ay yattı. 

Karikatürcüler Derneği’nin girişimleriyle kalan cezası kaldırıldı. Daha sonra 2 cezası zaman aşımına uğradığı için son mahkumiyeti için AİHM’de devlet aleyhine dava açtı. Sonuçta devlet suçlu bulundu ve tarafına 8.300 euro tazminat ödendi ama zaten var olan sağlık sorunları içerde yattığı süreçte ve sonrasında daha da arttı.



Aslında Ahmet Erkanlı’yı ağır sağlık sorunlarına götüren, sadece çizdikleri yüzünden, hak etmeden hapiste geçen bu 4.5 aylık süreç ve sonrasındaki yorucu mücadelesidir ve ne yazık ki pek çok süreç gibi bunun da hesabı verilmemiştir!..

Sevgi dolu, naif bir yürek olan Ahmet Erkanlı, tüm yaşadıklarına rağmen hep inatla direndi ve yaşam mücadelesini sürdürdü. Ancak ömrünün son yıllarında daha ciddi sorunlar yaşadı. Bu ağır süreçte üst üste iki bacağı kesilen ve iki bacağını yitiren Ahmet Erkanlı tüm bu olumsuzluklara rağmen asla pes etmedi.


Ahmet Erkanlı’nın bu zor döneminde, o henüz hayattayken Karikatürcüler Derneği ona moral vermek adına anlamlı bir karikatür albümü yayınladı. Bu albüm ve Ahmet Erkanlı için karikatürcü dostları 9 Şubat 2013 Cumartesi günü o dönemi Sultanahmet’te Yerebatan Sarnıcı çıkışında bulunan Karikatürcüler Derneği merkezinde bir araya geldiler.

Pek çok karikatürcünün katıldığı bu anlamlı buluşmaya, Ahmet Erkanlı’nın kardeşi Cem Erkanlı da katıldı ve kardeşine gösterilen sevgi için teşekkür etti.

Kitapta Ahmet Erkanlı’nın karikatürlerinin yanı sıra, 30 karikatürcü meslektaşının Erkanlı hakkında yazdıkları yer aldı.


Ahmet Erkanlı’nın yaşam öyküsü 13 Kasım 1953 tarihinde İstanbul’da Pendik’te başladı. Babasının asker olması nedeniyle ilkokula Elazığ’da başladı, İstanbul’da tamamladı. 1979 yılında şimdiki adı Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi olan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Y.O.’nun Grafik Bölümünü kazandı. Ancak ekonomik yetersizliklerinden dolayı 2 yıl sonra ayrılmak zorunda kaldı. Karikatüre 1979 yılında Gırgır Dergisi’nde yayınlanmaya başlayan karikatürleriyle adım attı. Karikatürleri sırasıyla Cumhuriyet Gazetesi’nin “Ciddiyet” mizah sayfasında, Çarşaf Dergisinde, Hürriyet Gazetesi Dalga mizah sayfasında, Genç Sosyal Demokrat dergisinde, Tavır dergisinde ve yurtdışında birçok yayın organında yayınlandı. Ulusal ve uluslararası yarışmalardan 50’ye yakın ödül kazandı. 


Sevgili Ahmet Erkanlı yaşamını zorlaştıran tüm fiziki sorunlara rağmen son ana dek yaşam mücadelesine devam etti, dik duran, onurlu, insandan, emekten yana muhalif ve yürekli bir çizerdi.

Uzunca bir süredir ciddi sağlık sorunları içinde yaşamını sürdürmeye çalışan, karikatürcü arkadaşımız, Ahmet Erkanlı tedavi gördüğü Başkent Hastanesi’nde 26 Mart 2014 Çarşamba günü, yaşama veda etti. Cenazesi, 27 Mart 2014 tarihinde Karacaahmet Mezarlığındaki Şakirin Camii’nden toprağa verildi.


(Yazıda kullanılan Ahmet Erkanlı portreleri; Cumhur Gazioğlu, Halil İ. Yıldırım ve Necm Oğuzer'e aittir.) 

Son yıllarda pek çok çizer ustamızı, arkadaşımızı ardı ardına yitirdik, yitiriyoruz, adeta ölümlere yetişemez haldeyiz!.. Fakat bu derin acıların ötesinde bir başka yürek acımız daha var; ne yazık ki karikatür ve mizah yoğun baskı altında ülke tarihinde gördüğümüz, bildiğimiz en kötü dönemini yaşıyor!.. Tüm bunların içinde yaşamının zorlukları ve o zorluklara inatla karşı koymaya çalışması nedeniyle sevgili Ahmet Erkanlı’nın çok özel bir yeri var ve şimdi o bize uzaklardan; “Çizmekten asla vazgeçmeyin arkadaşlar” diyor, bunu duymaktan öte hissediyorum…

Ölümünün 6. yılında bu yürekli kalemi, Ahmet Erkanlı arkadaşımızı bir kez daha sevgiyle ve özlemle anıyorum… Anısına saygıyla…

CİHAN DEMİRCİ (26 Mart 2020)


(Cihan Demirci'nin bu yazısı Karikatürcüler Derneği sitesinde de yayınlanmıştır.) 


AHMET ERKANLI'DAN ANILAR... KARİKATÜRLER...