24 Mart 2020 Salı

ASTERİKS'İN EFSANEVİ ÇİZERİ UDERZO YAŞAMINI YİTİRDİ!..

MİZAHHABER - Çizgi romanlar tarihininde çok özel bir yeri olan Galyalı kahraman "Asteriks"in çizgi romanına hayat veren, efsanevi çizgi romancı, çizer Albert Uderzo, bugün 92 yaşında yaşamını yitirdi. Fransa'da Neuilly'deki evinde kalp krizinden yaşamını yitiren Uderzo'nun vefatının Corona virüsüyle ilgisi olmadığı da açıklandı.

Rene Goscinny'in yazdığı, Albert Uderzo'nun çizdiği orjinal yazılışıyla; "Asterix"i okumayan pek kalmamıştır. Asteriks'in yazarı Rene Goscinny 51 gibi çok erken bir yaşta  1977'de yaşamını yitirmişti. Onun ölümünden sonra Uderzo, Asteriks'i tek başına sürdürdü. 

1979’da "Les Editions Albert-Ren" yayınevi şirketini kuran Uderzo’nun eserleri 107 dilde basıldı, ilk kez Pilote dergisinde yayınlanan "Asteriks"in maceraları 2009'daki 50. yaşına dek 300 milyondan fazla satıldı. Türkiye’de de büyük ilgi gören Asteriks’in maceraları pek çok filme konu oldu ve Paris’in kuzeyinde 1989’da Asteriks parkı açıldı. Asteriks’in 2005’teki albümü "Gökkubbe Başına Yıkılıyor" sadece birkaç haftada 3 milyondan fazla satıldı. 

Asteriks, henüz çocukluk yıllarımda okumaya başladığım ve çok sevdiğim, belki de içimdeki mizah duygusunu en fazla geliştiren çizgi romandı. Ama bu yazıyı yazarken şunu da eklemeliyim. Asterix'i sevmem de Halit Kıvanç gibi bir ustanın harika çevirisinin de katkısı vardır.  Çocukluk ve ilk gençlik yıllarımızda o dönem Kervan Yayınlarının yayınladığı "ASTERİKS"in, bir kaç kitabını zaten kendisi de bir mizah yazarı olan, sunucu, spiker, müthiş yetenek, sevgili Halit Kıvanç bize öylesine güzel uyarlayarak çevirmişti ki, ülkemizde sevilmesinde onun da payı vardır. Koca bir çınar olan Sevgili Halit Kıvanç ağabeyime de bu vesileyle uzun bir ömür diliyorum. Asteriks sonrasında Remzi Kitabevince yayınlandı bu arada. 

Albert Uderzo usta, yıllar önce  2009'da, ölümünden sonra da küçük Galyalı Asteriks’in maceralarının devam etmesine izin vermişti. Dile kolay, tüm dünyada sevilen, pek çok filmi de çekilen, 1959'da doğan Galyalı Asteriks ve arkadaşı Oburiks'in hikayesi 2020 yılında 61. yılını geride bırakmış haldeydi. 

Bu arada "Asteriks"i son yıllarda artık Jean Yves Ferri yazıyor ve Didier Conrad çiziyor. 

Çizgi romanı sevmemde büyük bir yer tutan bu efsane çizgi romanın efsane çizeri Albert Uderzo, artık yazarı Goscinny'in yanında, anılarına çizgi dolusu sevgiyle... 

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER 

MİZAHHABER ARŞİVİNDEN ASTERİKS'İN 50. YILI OLAN 2009'DA MİZAHHABER'DE YAYINLANMIŞ YAZIYA DA ULAŞABİLİRSİNİZ... 
https://mizahhaber.blogspot.com/2009/11/galyali-asteriks-50-yasinda-1959-ylnda.html