5 Mayıs 2015 Salı

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "UZAYA KOL BÖREĞİ YOLLAMAYA KALKAN BÖREKÇİ BİLMEZ AMA AY'A İLK PATLICAN DOLMASINI MİZAH USTASI SUAVİ SÜALP 1969''DAKİ YAZISIYLA ATMIŞTI!..


Söyleşilerimde bu ülkenin konumunu anlatmak için söylediğim  "Bu ülkenin dünya ile bir ilişkisi yoktur, bu ülke bir dünya ülkesi değildir, bu ülke Uzay boşluğunda bir oraya, bir buraya sürüklenen akla ziyan bir coğrafyadır" vaziyetini ne de güzel kanıtladı geçenlerde Bursalı bir Börekçi!..  Ne yaptı?.. Uzaya stratosferli bir balonun içinde 600 gram kol böreğiyle bir Türk bayrağı yollamaya kalktı!.. Balon 39 bin metrede patlayarak kol böreği ve bayrak Uzay yerine atıldığı yerin 95 kilometre uzağına, İnegöl'e düştü!.. Aslında oradan da bir İnegöl köftecisinin yeni bir balon denemesiyle uzaya "İnegöl Köfte" gönderme girişimi olur diye bekledik ama İnegöl son yıllarda daha çok mobilyaya yatırım yapınca köfte es geçildi!... 

Ta 90'lı yılların başlarında "Hayat Mizahı Kaç Geçiyor?" sorusu altında söyleşiler yapmaya başlamış, abuklaşan hayatın mizahın hayal gücünü solladığını, tur bindirdiğini dilimde tüy bitene dek, pek çok yerde, sayısız kez anlatmış ve pek çok yerde yazısını yazmıştım. Bu ileriye bakan bir mizahçının imdat çığlıklarıydı aslında, çünkü mizah hayatın çok arkasında kalmaya doğru gidiyordu, ama bu durum kimin ceketindeydi ki?..  90'lı yılların ortasından başlayarak hızla abuklaşan, savrulan, şapşallaşan, az buçuk zekasını da hızla yitiren ama bir yandan da çok bilmiş olan bir toplum mizahçının hayal dünyasına tur bindirecek her türlü abukluğu gösterdi bize. Tabii bu vaziyet son 13 yılda AKP iktidarıyla doruk üstüne doruğa çıktı. Çıkmaya da aynen devam ediyor!.. 


Şimdi biz gelelim Bursalı Börekçi'nin Uzaya yolladığı ama İnegöl'e giden böreklerin çok öncesine mizahın güzelim hayal gücünün önde olduğu o güzel yıllara... Evet, yıl: 1969'dur... 1954'ten başlayarak mizahımıza yepyeni bir tarzı sokan, absürd mizahın öncüsü kabul ettiğim ustam Suavi Süalp o dönem "Akbaba" mizah dergisinde "Eğlencelik" adlı müthiş bir mizah sayfası yapmaktadır. O dönem için çok yeni bir mizah anlayışıyla hazırlanan 26 Şubat 1969 tarihli "Eğlencelik" sayfasında manşet şudur: "BU MİLLET ATACAĞIM DEDİ Mİ ATAR AĞBİ... NİHAYET BİZ DE AY'A PATLICAN DOLMASI ATTIK" Bu başlığın hemen altındaki bilgi: "Dolmaları atan Lokantası Seyfullah Efendi müşahade altına alındı"... Suavi Süalp'in unutulmaması için 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda hazırladığım ve 1999 yılında yayınladığım "Bir Mizah Dehası Suavi Süalp" adlı kitapta da yer alan bu yazı tipik bir Suavi Süalp yazısıdır. 1969 yılı için yeni bir mizahtır, komiktir, absürttür ve yaratıcıdır... Kısacası absürd mizahın dehası Suavi Süalp usta, ta 1969 yılının Şubat ayında Lokantacı Seyfullah Efendi aracılığıyla Ay'a ilk "Patlıcan Dolması"nı atmıştır!.. Bu dolma mizahın hayal gücünün, hayat gerçeklerinin çok önünde olduğu o güzelim yıllarda atılmıştır... 


Uzaya atılan "kol" böreği börekçinin elinde!!!!!!

Aradan geçen 46 sene mizah için pek de hayırlı geçmemiştir. 2015'in "Yeni Türkiye" adlı Uzay boşluğunda seyreden ve asla bir "Dünya Ülkesi" olmayan bu açık hava tımarhanesinde artık Uzaya kol böreği ve bayrak yollamaya kalkan börekçilerimiz vardır. Devamı da gelecektir... Bu börekçiler olduğu sürece, mizah hayatın çok gerisinde nal toplamaya aynen devam edecektir... Mizah yazarı olarak Aziz Nesin'le birlikte iki ustamdan biri kabul ettiğim sevgili Suavi Süalp'in o absürd ruhuna selam olsun diyerek biz de kendimizi Uzay boşluğuna atalım artık, zira uzay boşluğunda sürüklenmekte olan bu coğrafyada "ne ka boşluk, o ka mutluluk" yani bu coğrafyada ne kadar boşluktaysan, o kadar mutluluk vardır sen de!.. Ne veriiiiiiim Uzaylı abimeee, abime çek bir kol böreğiiiiiiiiiiiii!!!!!!!

Cihan Demirci - MİZAHHABER  (5 Nisan 2015)