7 Ocak 2015 Çarşamba

FRANSIZ CHARLİE HEBDO MİZAH DERGİSİNE YAPILAN SALDIRIDA KARİKATÜRCÜLER ÖLDÜRÜLDÜ!..


MİZAHHABER - Paris'te, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun binasında bugün gerçekleşen kanlı katliamda ölenler arasında dünyaca ünlü Fransız çizerleri; Jean Cabut (76) Tignous (58) Philippe Honore (74) Georges Wolinski'nin (81) de bulunduğu öğrenildi. Katliamın gerçekleştiği Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun 2009 yılından beri Genel Yayın Yönetmeni olan ve 'Charb' takma adını kullanan karikatürcü Stephane Charbonnier de (47) kanlı saldırıda hayatını kaybetti. Fransız meslektaşlarımızı yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Kanlı saldırıda ölen 12 kişiden, ikisi polis, diğerleri dergi çalışanları... Dünyayı karanlığa boğmak isteyen karanlık ve gerici güçler bugün Paris'te bir kez daha sahne aldılar... Hem de ellerini, kollarını sallaya sallaya girdiler daha önce de kundaklanmış olan bir derginin binasına...

Mizahın özgür, bağımsız ve muhalif sesi olarak 8 yıldır yayınını internet üzerinde ve sosyal medyada sürdüren MİZAHHABER, bu kanlı katliamda yaşamını yitiren Fransız meslektaşlarımızın acısını yüreğinde hissederek, tüm çizerlerin acısını paylaşıyor ve bu kanlı ve karanlık katliamı yapanları lanetliyor... Fransız meslektaşlarımız Türkiye'yi iyi bilen çizerlerdi, 80 yaşındaki büyük usta Wolinski daha önce Türkiye'de sergi de açmıştı. Mizah ve karikatür bir eleştiri sanatı olarak her zaman bağnazlığın, tutuculuğun, gericiliğin karşısında durmuştur. Charlie Hebdo da, ayrım yapmadan eleştirisini cesurca herkese yapabilen bir dergidir. Mizahın karanlıkları aydınlatan ışığından rahatsız olanlar korunmasız mizahçıları yok edebilirler ama mizahı ve yaydığı o benzersiz ışığı asla yok edemeyecekler!.. Zira mizah dediğimiz güzellik yüzyıllardır, mizah dergiciliği ise 1830'dan beri bu dünya üzerinde var tüm baskılara, zorluklara rağmen ve bir şekilde sürüyor, sürecek!.. Humour a suivre!.. (yani; Mizah devam edecek!)

CİHAN DEMİRCİ - MİZAHABER


CHARLIE HEBDO'NUN KISA TARİHÇESİ... 



Paris'te saldırı sonucu 12 kişinin öldüğü 20'ye yakınının yaralandığı mizah dergisi Charlie Hebdo'nun kökleri bir dönemlerin en uçuk mizah dergisi olan, Türkiye'de pek çok mizahçıyı-karikatürcüyü ciddi anlamda etkilemiş bir yayın olan "Harakiri"ye dek gider. 1960 yılında "Hara-Kiri" adıyla başlayan dergi yolculuğunda 1969'da François Cavanna, Choron ve Delfeil De Ton biraraya gelerek "Charlie" adıyla aylık bir karikatür dergisi olarak yayınlamaya başladılar. Aylık yayın süresinin uzun olduğu düşünülerek 1992 yılında "Charlie Hebdo" (Hebdo; Fransızcada "Haftalık" demektir) adıyla haftalık olarak yayına başladı. 1992'den beri Fransa'da haftalık olarak yayın yapan dünyanın en tanınmış mizah dergisi olma özelliğini de taşıyan Charlie Hebdo'nun haftalık tirajı: 45.000 satış fiyatı ise 3 Euro'dur.

CHARLİE HEBDO'NUN SON SAYISININ KAPAĞI...
  
Bugün kanlı bir katliam yaşayan CHARLİE HEBDO dergisinin 7 Ocak tarihli son sayısının kapağında Fransa'da bugün piyasaya çıkacak olan ama daha çıkmadan Fransa'yı sallayan ve büyük bir sansasyon yaratan "İtaat" adlı romanın yazarı Michel Houellebecq yer alıyordu.  Bu romanda Fransa'nın 2022 yılında tamamen İslamcıların eline geçeceği ve 2022'de Elysee Sarayında artık Müslüman bir Cumhurbaşkanının oturacağı anlatılıyor... (MİZAHHABER)


WOLİNSKİ USTA, 5 YIL ÖNCE İSTANBULDA SERGİ AÇMIŞTI...

GEORGES WOLİNSKİ... Charlie Hebdo katliamında yaşamını yitiren çizerler içinde ülkemiz çizerlerinin en iyi bildiği isim büyük usta: WOLİNSKİ idi... 2015'te 81 yaşına giren ve aslında siyasi çizgilerin çok ötesinde ağırlıklı olarak "erotizm" dolu, cinsel içerikli karikatürlerin çizeri olan Georges Wolinski, Leman dergisinin konuğu olarak Türkiye'ye gelmiş ve 2010 yılında İstanbul'da bir de karikatür sergisi açmıştı. Serginin o zaman Mizahhaber'de yer almış haberine ulaşmak için link adresimiz: http://mizahhaber.blogspot.com.tr/2010/04/wolinski-sergisi-2-mayisa-dek.html


"CHARB" OLARAK BİLİNEN ÇİZER STEPHANE CHARBONNİER, DERGİDEKİ SON KARİKATÜRLERİNDEN BİRİNDE ADETA OLACAKLARI ÇİZMİŞTİ...

Tüm dinlerdeki radikallere eleştirilerde bulunan ve bu nedenle sürekli tehdit alan derginin öncülerinden olan ve aynı zamanda derginin yayın yönetmenliğini de yapan Stephane Charbonnier son karikatürlerinden birinde Fransa'daki radikal saldırı tehdidine dikkat çekmişti. Yani bu saldırıyı önceden görmüştü... Acı ama gerçek şudur ki; KARİKATÜRCÜLERİN ÖNGÖRÜSÜ NE YAZIK Kİ HEP TUTMUŞTUR!!!

İşte o karikatür:

Üst yazı: FRANSA'DA HALA TERÖRİST SALDIRI OLMADI

-DİKKAT! (ATTENDEZ!)

Diğer balon: Ocak ayının sonuna kadar dileklerimizi sunarız