15 Temmuz 2014 Salı

SEMİH POROY'DAN GELEN MAİL... FOTOĞRAFTAKİ KİŞİ "CEMAL NADİR" Mİ, DEĞİL Mİ???

Dr. Mustafa Çetiner'in Facebook sayfasında "Cemal Nadir'e ait bir fotoğraf" olarak kullandığı bu fotoğrafı, ustanın 112. yaşı nedeniyle biz de dün MİZAHHABER'de kullanmıştık ama kafamızda da soru işaretleri vardı, zira yüzü şapka nedeniyle tam göremiyorduk, benzer olan yanlarla birlikte benzer olmayan yanlar da vardı. Bu soru işaretleri içindeyken sevgili Semih Poroy arkadaşımızdan şu mail geldi:

"Sevgili Cihan, Mizah Haber'de Cemal Nadir'le ilgili bölümde kullanılan fotoğraftaki kişinin Cemal Nadir olabileceğini sanmıyorum. Bir kere Cemal Nadir; hakkında anlatılanlara göre kendi halinde, pohpohlanmaktan sıkılan biridir. Hele fotoğraftaki gibi âlâyıvâlâ ile Bâbıâli Yokuşu'nu inip çıkacak bir kişilik değildir. Dolayısıyla fotoğraftaki gibi bir enstantane ile Cemal Nadir'i bir araya getirmekte zorlanıyorum. Öte yandan, fotoğraftaki kişinin çene ve ağız yapısı Cemal Nadir'inkiyle hemen hemen hiç uyuşmuyor. Bir benzerlik kurmak için sadece yuvarlak çerçeveli bir gözlük yeterli olmaz kanısındayım. Eski fotoğraflardan algıladığımız kadarıyla bu tür gözlük çerçevelerinin o dönemlerde yaygınlıkla kullanıldığını biliyoruz. Fotoğrafı, sayfasında Cemal Nadir diye kullanan arkadaşın yanıldığını söyleyebilirim. Tabii, yine de çok iddialı konuşmuş olmak istemem. Bu konuda sağlıklı kararı aile yakınları verecektir. Bu fotoğrafı Hıfzı Topuz ağabeyimizin görmesini isterdim. Kendisi hem Cemal Nadir'i tanır, hem de fotoğraftaki kişinin kim olduğunu bilebilir. O kişinin, dönemin bir gazetecisi (eski deyimle 'muharrir'i) olduğunu düşünüyorum. İçten selamlar...”


Sevgili Semih Poroy arkadaşıma teşekkür ediyorum. Semih’e hak vermemek elde değil. Fotoğrafı kullandık ama soru işaretleri de kafamızdaydı. Bu fotoğrafın Cemal Nadir’e ait olduğunu söyleyerek Facebook’a koyan Dr. Mustafa Çetiner acaba bu kuşkuları yaşamadı mı?.. Önümüzdeki günlerde Hıfzı Topuz ağabeyimizi görmek kısmet olacak sanırım onun bilgisine, ya da Cemal Nadir Güler ustanın kızı Gönül Tunaman hanımefendinin bilgisine ulaşmak gerekecek belki de… Fotoğraftaki kişinin kim olduğu esrarını koruyor diyelim o zaman şimdilik...  

Cihan Demirci-MİZAHHABER