7 Nisan 2014 Pazartesi

"ADALET VE MİZAH" PANELİ ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİ


MİZAHHABER ÖZEL HABER - Türkiye Barolar Birliği ile Karikatürcüler Derneği'nin "Avukatlar Haftası" kapsamında Ankara'da gerçekleştirdiği etkinliklerin ilki olan "Adalet ve Mizah" başlıklı panel, 4 Nisan 2014 Cuma günü, Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara Balgat'taki Konferans Salonunda yapıldı. Panel öncesinde Barolar Birliği başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu bir açılış konuşması yaptı. Ardından Karikatürcüler Derneği başkanı Metin Peker bir konuşma gerçekleştirdi. 

Avukat ve özellikle karikatürcü ağırlıklı bir dinleyici kitlesinin bulunduğu salonda ilk sözü, avukat kökenli bir karikatürcü olan Cem Koç aldı ve 10 gün kadar önce yitirdiğimiz, karikatürcü Ahmet Erkanlı'yı da andığı bir konuşma yaptı. Mizah yazarı ve karikatürcü Cihan Demirci; "Konuşmama başlamadan önce avukatımı istiyorum" diyerek başladığı konuşmada Adalet ve Mizahın aslında "kardeş" olduklarını ancak onların kardeş olduklarını bile bilmeden Türk filmlerindeki gibi bir hayat yaşadıklarını söyleyerek, geçmişten bugüne 36 yılı bulan mizah yolculuğunda yaşadığı kimi zorluklardan ve baskılardan örnekler verdi. Dünyanın önde gelen çizerleri arasında bulunan, Rus çizer Mikhail Zlatkovsky ise ülkesinin içinde bulunduğu durum hakkında bilgilendirici bir konuşma yaparak, 1 Mayıs 2000 tarihinden beri, Rusya'da mizah ve hiciv son buldu diyerek; "Putin döneminde Rus çizerler olarak fiilen işsiziz" dedi. Ancak ardından söz alan gene son yılların dünya üzerindeki önemli çizerlerinden İtalyan Alessandro Gatto, bir Akdeniz ülkesi çizerinin sıcaklığı altındaki konuşmasında, ülkesi adına daha farklı bir tablo çizerek, pek siyasi mizah sorunu yaşamadığından bahsetti. Siyasi mizahı dürüstçe yapan insanları sonsuz bir saygısı olduğunu belirten Gatto'dan sonra son sözü alan Muhittin Köroğlu, bir çizere yakışan üslupla sözü bu kez çizgilere vererek konuşmadı ve "Adaletçe" adını verdiği karikatürlerinden oluşan bir slayt gösterisi sundu salondaki izleyicilere. Ardından bu söyleşiye katılan 5 karikatürcüye Barolar Birliği tarafından plaketleri verildi. Panelin ardından ise 28 ülkeden karikatürcülerin birer karikatürle katıldığı Uluslararası Adalet Karikatürleri sergisinin açılışı yapıldı. 


"ADALET VE MİZAH" PANELİNDEN FOTOĞRAFLAR...
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, panel öncesinden açılış konuşmasını yaparken... 
Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, panel öncesi yaptığı konuşmada...
Etkinliğe Antalya'dan gelen son dönemin parlak karikatürcülerinden Kürşat Zaman, panel sonunda Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na portre çizimini armağan etti.

(HABER YAZISI: C.D.- FOTOĞRAFLAR: Akdağ Saydut, Muammer Kotbaş, Aşkın Ayrancıoğlu)