23 Aralık 2013 Pazartesi

MİZAHIN BÜYÜK USTASI AZİZ NESİN, 98. YAŞINDA DOĞUM YERİ HEYBELİADA'DA İLK KEZ ANILDI...

MİZAHHABER ÖZEL HABER- Mizahımızın büyük ustası Aziz Nesin, 21 Aralık 2013 Cumartesi günü, Adalar Belediyesinin, Heybeliada'da Halki Palas Otel'de düzenlediği anma etkinliğinde 98. yaşında doğum yeri Heybeliada'da ilk kez anılmış oldu. Aziz Nesin’i anma programı Heybeliada İskele Meydanı’nda Teyfur Erdoğdu Tarih Atölyesi (TETA) ekibinin Aziz Nesin kitaplarından öyküler okumasıyla başladı. Ardından etkinliğe katılan konuklara karanfiller dağıtılarak deniz kıyısında toplanıldı ve Aziz Nesin anısına denize karanfiller bırakıldı.

Heybeliada Halki Palas'da saat: 14'te başlayan anma etkinliğinde Aziz Nesin belgeselinden çok kısa görüntüler gösterilmesinin ardından, anma programının sunuculuğunu üstlenen, basın danışmanı Yasemin Arpa'nın sunumuyla süren etkinliğin açılış konuşmalarını; Adalar Belediye başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu ile Aziz Nesin'in ilk oğlu olan yazar Ateş Nesin yaptılar. Ateş Nesin bu etkinlik öncesinde sokakta gerçekleşen öykü okuma etkinliğinde de babasının kitabından bir öyküyü seslendirdi. 


Ardından anma konuşmalarına geçildi. Programda adı olmasına rağmen aynı anda tiyatro oyunu olduğu için Heybeliadaya gelemeyen sanatçı Müjdat Gezen, telefonla katılarak ilk konuşmayı canlı telefon bağlantısıyla gerçekleştirdi. Sonrasında söz alan Emekli müsteşar S. Kamil Yüceoral, Aziz Nesin'in doğum yeri "Heğbeliada" da geçen günlerini (Aziz Nesin'in yazış ve söyleyiş şekli ile Heybeli değil Heğbeliada) anlattı. Ardından Nesin Vakfından yetişen çocuklardan biri olan, bugünün Nesin Vakfı Genel Müdürü Süleyman Cihangiroğlu söz alarak Nesin Vakfı ağırlıklı bir konuşma yaptı, Aziz Nesin'le vakıf anılarından bahsetti. Sonrasında Dil Derneği Genel Yazmanı Hülya Küçükaras "Türk Dili ve Aziz Nesin" başlığı altında konuştu. TYS üyesi yazar Gülsüm Cengiz ise Aziz Nesin'in kurucusu olduğu TYS yıllarını, örgütçü yönlerini anlattı. 


Yazar Zeynep Aliye'nin  "Aziz Nesin'e dair" başlıklı konuşmasının ardından söz alan mizah yazarı Cihan Demirci, "mizah yazarı" olmanın farklı yanlarından ve mizah yazarının "yalnız" halinden bahsederek, Aziz Nesin'le tanıştığı ve sonrasında birlikte çalıştığı dönemden anılarını aktardı izleyenlere. "Aziz Nesin'i Anmak ve Anlamak" üst başlığı altında gerçekleşen bu anlamlı etkinlikte son sözü alan PEN Yazarlar Örgütü Türkiye Başkanı yazar Tarık Günersel de "Dünya Yazarı Aziz Nesin" başlığı altında konuşarak noktaladı. Anma etkinliği Halki Palas Otelde verilen bir kokteyl ile sona erdi.  



Mizahımızın ve direncimizin büyük ustası Aziz Nesin 2015 yılında 100 yaşında olacak, dileriz 2015 yılı Aziz Nesin'in tüm yıl boyunca pek çok etkinlikle yeniden anımsanacağı bir yıl olsun. Ancak, bu ülkenin zamanında "yakmaya" ve "yok etmeye" çalıştığı böylesine büyük bir ustanın doğduğu yerde bile yıllar yıllar sonra ilk kez anıldığını düşünecek olursanız, "gerici" düzene yenik düşmüş bir ülkede bunun hiçte kolay olmadığını hemen anlayacaksınız. 


Heybeliada Halki Palas Otel'de gerçekleşen "Aziz Nesin 98 Yaşında" etkinliğinden görüntüler...