26 Mayıs 2013 Pazar

MİZAH YAZARI MEHMET SEMİH'İ YİTİRDİK 

Mizah yazarı Mehmet Semih (61) bir süredir tedavi görmekte olduğu Şişli Etfal Hastanesi’nde dün sabah yaşamını yitirdi. Mehmet Semih'in cenazesi 27 Mayıs Pazartesi günü, ikindi namazını müteakip Zincirlikuyu Camiinden kalkacaktır.
MİZAHHABER - Haberi Semih Poroy arkadaşımız iletti onun da Ferit Avcı arkadaşımız sayesinde haberi olmuş... Uzun yıllardır kendisinden pek de haber alamadığımız mizah yazarı Mehmet Semih (1952) henüz 61 yaşında yaşamını yitirmişti. 
Semih Poroy'un kaleme aldığı Mehmet Semih'in özgeçmişi Cumhuriyet Portal'da şu şekilde yer alıyor:

"Eski gazetecilerden Emin Refik Uzman’ın oğlu olan yazar Mehmet Semih İstanbul’da doğdu. Babasının ölümünden sonra öğrenimini bıraktı. Basın kuruluşlarında düzeltmenlik yaptı. 70’lerde mizah öyküleri yazmaya başladı. 1976’da, değişik yıllarda Aziz Nesin ve Muzaffer İzgü’nün de kazandıkları, Bulgaristan’ın uluslararası mizah öyküleri yarışmasının birincilik ödülü olan ‘Altın Kirpi’ye değer görüldü. 1977’de Karikatürcüler Derneği bürosunda görev aldı, yazışmalarını yürüttü. Mehmet Semih’in, Bulgaristan’daki yarışmayı kazanan öyküsünün adını verdiği “Dünyanın En Haksız Yere Dayak Yiyen Adamı Selahattin Bey”(1977) başlıklı kitabı yanında “Gözlüklü Beyefendi”(1982), “Türk Mizah Hikâyeleri Antolojisi”(1982), “Umutla Yaşıyoruz Efendim”(1983), “Türk Edebiyatında Mahlaslar, Takma Adlar, Tapşırmalar ve Lâkaplar”(1993) gibi kitapları bulunuyordu. 


Cihan Demirci de 80'li yılların başında tanıdığı, uzun yıllardır göremediği Mehmet Semih için şunları ekliyor: " Mehmet Semih'i 80'li yılların başlarında tanımıştım. o benim için 'Dünyanın en haksız yere dayak yemiş adamı Selahattin bey'di bir yerde. 1982'de yayımlanmış 'Türk Mizah Hikayeleri Antolojisi' elimin altında duran bir kitabıdır. Sanırım en üretken dönemini de 70'li yılların ikinci yarısıyla 80'li yılların başlarında yaşadı.Türk mizah edebiyatı üzerine, mizahçılar-karikatürcüler üzerine kafa yoran, bu konuda çalışmalara kalkışan, antolojiler hazırlama uğraşı içinde olan bir mizah yazarıydı. 90'lı yıllarla birlikte kendisinden haber alamaz olmuştuk. Daha geçenlerde bir kaç mizahçı arkadaş kulağını çınlatmıştık, kimsenin haberi yoktu. Epeyce talihsizlikler yaşadı o da pek çoğumuz gibi. Yazmayı bıraktığını düşünmüştüm doğrusu. Şimdi ise kayıp haberi geliyor. Sessiz-sedasız bir mizahçı daha gidivermiş sonuçta. Ruhu şad olsun." 

70'Lİ YILLARIN SONLARINDAN MEHMET SEMİH'Lİ İKİ FOTOĞRAF

Yıl: 1978... Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması için Akşehir’e gelen konuklar. Tonguç Baykurt, Ferit Avcı, Mehmet Semih. Cem Kenan Öngü, Valenttin Bincthev (Akşehir, Dağ oteli terası, 1978)

Yıl:1979... Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması için Akşehir’e gelen konuklar:Tuncay Urcan, Mehmet Semih, Ümit Öğmel, Mehmet Altuğ , Ferit Avcı, Serdar Güntürkün, Hatay Dumlupınar, Orhan Aksoy, Bülent Akarsu.
(Akşehir, 1979)

FOTOĞRAFLAR İÇİN FERİT AVCI VE SEMİH POROY'A TEŞEKKÜR EDERİZ... 

M İ Z A H H A B E R