3 Nisan 2013 Çarşamba

Nehar Tüblek Anısına İstanbul 
Karikatürleri Sergisi


6 Mart  1995 tarihinde aramızdan ayrılan, İstanbul tutkunu karikatürist Nehar Tüblek anısına İstanbul Karikatürleri Sergisi 6 Nisan 2013, Cumartesi günü, Saat:14:00’de İBB Büyükşehir Belediyesi Karikatür ve Mizah Merkezi’nde açılacak.

Nehar Tüblek bir zamanların İstanbul’unu kahveleriyle, sokaklarıyla yaşamış, Bab-ı Ali Gazeteciliğini karikatürcü olarak yaşamış önemli ustalarımızdan biriydi. Beşitaş semtinde oturdu, Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu, koyu bir Beşiktaş taraftarıydı. İstanbul Beyefendisi kavramının son temsilcilerindendi herhalde.


Karikatürlerindeki konular ve tiplemeler hayatın içindendi hep. Öyle canlı, öyle içten, öyle gerçektiler. Hani, mizah dergisinin içinden fırlayıp sizinle sohbet etmeye teşne bir mahalle bakkalı ya da kasabı, ‘Önüne baksana moruk…’ diye ensende bitiverecek bir kabadayı, kahvede okeye dönerken, okura da laf çakan bir kumarbaz, Rumeli Hisarı’nda müşteriyle laubali olan bir kahveci çırağı, rakıyı çekip mangalda kül bırakmayan bir bıçkın… Onun İstanbul’u ya da bizim İstanbul’umuz; Nehar Abi’nin çizgileriyle nakşedilip, mizah dergilerinin tozlu sayfalarında uykuya dalan İstanbul…

Her yıl Nehar Tüblek adına Karikatürcüler Derneği ve Beşiktaş Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen karikatür yarışmasının, bu yıl ki konusu bu nedenle İstanbul’du. Yarışma bitti, ödüller sahiplerini buldu. Yarışmaya gelen karikatürlere baktık; bunlar Nehar Abi’nin İstanbul’u değildi. Bu karikatürler değişen İstanbul’un, değişen dünyanın karikatürleriydi. Nostalji yalnızca İstanbul siluetinin değişmeyen gün batımında kalakalmıştı. Ne ki minarelerin arasından çıkmaya çalışan heyula binalar o silueti tehdit ediyor. Trafik kenti esir almış! Bu İstanbul başka İstanbul. 21. Yüzyılın İstanbul’u. O zaman, bu yarışmanın karikatürlerini paylaşalım istedik.  Bekleriz efendim!

İBB Karikatür ve Mizah Merkezi:    

Adres: Çatma Mescit Mah.Refik Saydam Cad.Talî Sokak(Kasımpaşa Stadı üstü)Tepebaşı-Beyoğlu/İstanbul.