1 Nisan 2013 Pazartesi

BU ÖDÜLÜ 1 NİSAN ŞAKASI ZANNETMEYİN, GERÇEKTİR!

8. MİZAH ÖDÜLLERİNDE "KARİKATÜR" DALINDA KOCA ÜLKEDE ÖDÜL VERECEK KARİKATÜRCÜ BULAMAYAN "MİZAH ÜRETENLER DERNEĞİ" KARİKATÜR DALINDAKİ ÖDÜLÜ 
AYDIN DOĞAN'A VERDİ!..


Daimi Genel Başkanlığını karikatürcü Ergin Gülen'in yaptığı Mizah Üretenler Derneği bu yıl 8. kez "Mizah Ödülleri" verecek. 2006 yılından beri verilen "Mizah Ödülleri"nde ödül verecek insan bulmakta güçlük çeken Mizah Üretenler Derneği bu yıl, başka ülkelerde "skandal" olabilecek ama hiçbir şeye şaşırmayan insanlardan oluşan ülkemizde sıradan bir vaka olarak görülebilecek bir ödüle imzasını atmış bulunuyor. "Mizah Ödülleri"nde bu yıl karikatür dalında ödül kazanan Aydın Doğan Vakfı çalışmasıyla Aydın Doğan seçilmiş. Aydın Doğan'a 7 Nisan Pazar akşamı verilecek ödül belli ki Aydın Doğan Vakfı'nın düzenlediği Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışması nedeniyle veriliyor. Ama bu ödül "Karikatürcü"lere verilmesi gereken bir ödüldür. Üstelik Aydın Doğan, gerçek adı "Sedat Simavi" olan bir karikatür Yarışmasını yıllar önce devralır devralmaz adını "Aydın Doğan"a çevirerek gerçekte karikatürcü kökenli bir gazete patronu olan Sedat Simavi'yi de bir kalemde silip atmıştır. Ne de olsa paranın gücüdür bu ülkede her daim galip gelen... 

Ülkede ödül verecek karikatürcü kalmamış gibi yılın karikatürcüsü ödülünü Aydın Doğan'a verenler aslında ne yazık ki kendilerince karikatürcülüğün bu ülkedeki bitişini ilan ediyorlar. Karikatürcü olmayan bir patrona düzenlediği bir yarışmadan dolayı isterseniz "Özel Onur Ödülü" verebilirsiniz, bu sizin tercihinizdir ama ona "Karikatür Dalında" yani karikatürcülere verilmesi gereken bir dalda ödül veriyorsanız, bu yanlış bir durumdur, eleştirilmesi gereken bir durumdur.

Gazetelerdeki karikatürcülerin birer birer işsiz kaldığı, ciddi anlamda sansüre uğradığı, mizah dergilerinin zorlukla yayınlarını sürdürebildiği böylesine berbat bir dönemde siz bir medya patronuna ve onun vakfına "Karikatür Dalında" yılın karikatürcüsü ödülü verirseniz ülkedeki karikatürcülere de bir şekilde hakaret etmiş olursunuz!  

Yıllardır her fırsatta Aydın Doğan'ı eleştirenler gün gelir ona ödül verecek duruma da düşerler böyle. Türkiye denen ülkeye özgü "akla ziyan" vaziyetlere sadece bir yenisi eklenmiş oluyor. Aydın Doğan gerçekten de karikatüre büyük katkı sağlamıştır. Örneğin 1996 yılında, mizah dergilerinin dağıtıma verdiği pay yüzde 25 iken Dinç Bilgin'le kurduğu ortaklıkla bir anda bu payı yüzde 45'e çıkarmıştır. O dönemde Panik adlı mizah dergisini binbir güçlükle çıkaran bizler bu acımasız dağıtım payını ödeyemeyeceğimiz için dergimizi gözyaşları ve çaresizlik içinde kapatmak zorunda kalmıştık. O dönemin mizah dergileri bu durumu protesto için Karikatürcüler Derneğiyle birlikte ortak bir basın toplantısı yapmıştık derneğin Sultanahmet'teki merkezinde. Ama Karikatürcüler Derneği bugün Mizah Üretenler Derneğinin Aydın Doğan'a ödül verdiği organizasyonda Mizah Üretenler Derneği ile işbirliği yapıyor. Bu satırların yazarı Aydın Doğan'ın yayınlarında kadrolu çalıştığı dönemde bile sigorta primleri eksik yatmış, emekliliği bu yüzden uzamış, emekli bile olamamış gerçek bir mizah emekçisidir. Aydın Doğan'a zamanında bu yüzden davalar açmış karikatürcüleri düşünüyorum şimdi bir yandan. 

Bakın üstelik; bu satırların yazarı Mizah Üretenler Derneği'nin 2006 yılında ilk kez düzenlediği 1. Mizah Ödüllerinde "Yılın Mizah Yazarı" ödülü almasına rağmen bu satırları yazmaktan kaçınmamıştır. Çünkü o hayatı boyunca kimseye ödün vermeden, yanlış gördüğünü yüksek sesle söylemekten kaçınmadan, hep dimdik yaşadı ve öylece de veda edecek bu "akla ziyan" coğrafyaya günün birinde... Mizah Üretenler Derneği isterse artık benim için anlamı kalmamış bu ödülü de kendilerine geri verebilirim. Bir dönem Ergin Gülen, beni bu derneğe ayaküstü üye yapmıştı, bu yazıyı o üyelikten istifa yazısı olarak da kabul edebilir. 

İşte böyledir... Karikatürcülerin yaptıkları işe sahip çıkmadığı, derneklerinin hiçbir soruna renk vermediği ve her sorun karşısında sessiz kalarak günü kurtarma peşinde olduğu böylesine bir ülkede gün gelir ödüllerin de durumu bu olur.

Biliyorum, her zaman ki gibi boşu boşuna kendimi yoruyorum... Aslında bu ülkeye yakışan budur, ülkeye uygun düşen bir ödül seçimidir bu... Bu yüzden; yılların usta karikatürcüsü Sn. Aydın Doğan'ı ve ona ödül verenleri KUTLUYORUZ!.. 

Cihan Demirci - MİZAHHABER