13 Şubat 2013 Çarşamba


MİNE G. KIRIKKANAT'TAN ERCAN AKYOL'A DESTEK YAZISI... 

Gazeteci-yazar Mine G. Kırıkkanat, 13 Şubat 2013 Çarşamba günü, Cumhuriyet gazetesinde "Röveşata" adlı köşesinde, Milliyet gazetesi çizeri Ercan Akyol'un çizdiği bir karikatür yüzünden kendi gazetesinde yaşadıklarını, Ali Sirmen'den sonra kaleme alan ikinci isim oldu. Mizah dünyasının gözü-kulağı olan MİZAHHABER'de Ercan Akyol'un kendi gazetesi tarafından adeta hedef gösterildiği "Okur Temsilcisi" haberini, ardından Ali Sirmen'in yazısını sizlere iletmiştik. Bu kez de Mine G. Kırıkkanat'ın yazısını iletiyoruz...

'G' NOKTASI

Milliyet’in Açık Pencere köşesinin çizeri Ercan Akyol’u 1978 yılından beri tanırım. Türkiye’nin en iyi karikatüristlerinden ve basındaki en dürüst, en yürekli, en zarif insanlardan biridir.
Ercan Akyol, Danıştay’ın kadın avukatların duruşmalara türbanla girmesinin yolunu açan kararına yönelik bir karikatür çizdi. Acı acı gülümseten karikatür, mercimek kadar aklı olanı kadın özgürlüğü üzerinde durup düşündürecek kadar anlamlı bir zekâ ürünüydü. 
4 Şubat 2013 tarihli Milliyet’in “Okur Köşesi”nde ne göreyim? Ercan’ın yıllardır çalıştığı gazete, ombudsman deyip aslında herkese hak veren Nasreddin Hoca kadılığı yapmakla görevli Belma Akçura’yı kullanarak, çizerini ona buna hedef göstertiyor, eserini karalatıyor. Yetmiyor, gelecekteki karikatürlerine getirilecek yasakları, genel yayın yönetmeni Derya Sazak’ın düzmece prensiplerine dayandırıyor. 
Ali Sirmen, 9 Şubat tarihli “Ombudsman ile Gelen Mahalle Baskısı” başlıklı harika yazısında, bu olaya ilişkin en doğru saptamayı yaptı: İfade özgürlüğü artık olmayan Türkiye’de basın, zaten sansürlü. Ama Milliyet, dünyada ombudsmanı aracılığıyla kendi fikir işçisine sansür uygulayan ilk gazete!
Bir zamanlar derin devlete ilişkin araştırmalarını takdir ettiğim Belma Akçura’nın, demokrasi diye despotluğu getiren zihniyete su taşımasını hüzünle izliyordum. Ama hizmetini, sansürcülüğe vardıracağı aklıma gelmemişti. 
Derya Sazak’ın da nereden gelip, nereye gittiğini gayet iyi biliyoruz. Çukur mahallede ne satarsa satsın, ama etik satmaya kalkmasın. O mahallede henüz biz de varız! 

MİNE G. KIRIKKANAT (13 ŞUBAT 2013-CUMHURİYET)