6 Ocak 2013 Pazar

RAMİZ GÖKÇE USTAYI 60. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANIYORUZ...

MİZAHHABER- Karikatürümüzün iz bırakmış ustalarından Ramiz Gökçe, bundan 60 yıl önce 5 Ocak 1953 tarihinde, henüz 53 yaşındayken dünyaya veda etmişti. Bu topraklarda Cumhuriyetin kurulduğu ve karikatürün halkla buluşmaya başladığı ilk dönemlere büyük usta Cemal Nadir Güler ile birlikte karşılıklı olarak imza atmış bir karikatür ve desen ustası olan Ramiz Gökçe, 20. yüzyılın başında, 1900 yılında doğmuş... İstanbul'da Beşiktaş İttihat ve Terakki ilköğretim okulundan sonra, Kabataş Lisesi'nin ardından İstanbul Muallim Mektebi (Öğretmen Okulu)'nda öğrenim gördü. 1916 yılında karikatür çizimine başlayan Gökçe; 1919 yılında Şişli Terakki Lisesi'nde bağladığı resim öğretmenliğini uzun yıllar boyunca sürdürmüş. Zaten bu nedenle de karikatür deseni çok güçlüdür, bir ressamın gücü vardır çizgilerinde.

İlk karikatürü 1918 yılında "Şeytan" dergisinde yayımlandı. Diken, Büyük Mecmua, Yeni Eğlence, Tasvir-i Efkâr, Terbiye ve Tedris, Birinci Kitap, İkinci Kitap, Âyine, Aydede, Akbaba, Zümrüdüanka,Kelebek,Yeni Dünya, Karikatür, Yedigün, Karagöz,Cumhuriyet gazetesi, Tasvir, Yeni Sabah gibi dergiler ve gazeteler sanatçının karikatürlerine yer verdi.

Karikatür sanatının gelişmesi için büyük çaba göstererek, 1946'da "Mizah" adlı ilk dergisini çıkardı. İlerleyen yıllarda Peri ve Salon adında iki dergi daha çıkardı. Ramiz Gökçe; okurlar arasında benimsenen "Tombul Teyze" ve "Çömez", "Yeni Zengin" gibi karikatür tipleri yarattı, bunların albümlerini yayımladı, yıllarca bu karakterleri canlı tuttu. Karikatür sanatıyla ilgili yaptığı çalışmalar içinde konferanslar verdi, toplu karikatür sergileri düzenledi, kişisel sergiler açtı.
Çizimlerinde değişik stiller kullanma yeteneğine sahip olan sanatçı, Türkiye'nin kuruluşunun ilk yıllarından 1950'lere kadar olan süreçte tıpkı o dönemdeki en önemli meslektaşı ve bir yerde mesleki rakibi olan Cemal Nadir Güler gibi Türk karikatür sanatına yön veren ve kendisinden sonra gelen kuşaklara yol göstererek eğitici olan, özendiren bir öneme sahiptir.
Şimdilerde adı unutulmuş gibi gözüken bu önemli ustayı MİZAHHABER olarak bir kez daha unutmuyor ve 60. ölüm yıldönümünde sevgiyle anıyoruz...

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER

Ramiz'in kendi çıkardığı "Mizah" dergisinden bir kapak örneği... 

Ramiz'in kendi çıkardığı "Mizah" dergisinden bir başka kapak örneği... (1947)

Güngör Kabakçıoğlu'nun çizgisiyle RAMİZ GÖKÇE...

Eskimeyen bir Ramiz karikatürü...

Ramiz'in ünlü çizgi tipi Tombul Teyze ve eşi Sıska Dayı...