3 Aralık 2012 Pazartesi

SONUNDA BU DA OLDU!
RTÜK, ÇİZGİ DİZİ SİMPSONS'A 52 BİN LİRA CEZA KESTİ!


Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz'ın bugünkü yazısından öğrendik ki; RTÜK, Türkiye'de CNBC-e'de yayınlanan dünyaca ünlü çizgi film dizisi The Simpsons'a 52 bin 951 lira para cezası kesmiş. İşte tam da bu akla ziyan ülkeye özgü cezanın gerekçesi...

Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz "Homer’a Müslüman bir komşu gelir mi?" başlıklı bugünkü yazısında, RTÜK’ün, çizgi komedi dizisi The Simpsons’a, “Tanrı’nın olmadığına ilişkin sözler söyleniyor, tanrı şeytana kahve ikram ederek şeytanın emrindeymiş gibi gösteriliyor” gerekçesiyle 52 bin 951 lira para cezası kestiğini yazdı.

 İşte Mehmet Y. Yılmaz'ın o yazısı:
Homer’a Müslüman bir komşu gelir mi?

RTÜK denetçisine göre, “Çizgi filmdeki karakterlerden biri (bu Homer olmalı), bir diğerinin dini inancını kullanarak (bu da Flanders sanırım), onu şiddete yöneltiyor, Tanrı’nın olmadığına ilişkin sözler söyleniyor, Tanrı şeytana kahve ikram ederek şeytanın emrindeymiş gibi gösteriliyor, Noel’in alkolizm için iyi bir fırsat olduğu ifade edilerek alkolü özendirici yayın yapılıyor”!

Başbakanının dizi filmi belgesel zannettiği bir ülkede, RTÜK denetçisinin ‘The Simpsons’ gibi bir çizgi komedi dizisindeki esprileri anlayabilmesini zaten beklememek gerekirdi.

Bu tür esprileri anlamak belli bir zekâ düzeyini ve mizah duygusunun gelişmiş olmasını gerektirir çünkü.

Acaba kanal bu karar ile ilgili olarak idare mahkemesine ve Danıştay’a gidecek mi? Acaba memleketimizin yargıçları diziyi izleyip gülecekler mi, yoksa onlar da “Vay namussuzlar, ödesinler cezayı” mı diyecekler?

Tabii ileride bu durum gündeme geldiğinde Başombudsman’dan ilhamla “Bunun bir çizgi film olduğunu dosyadan anlayamadık” deme haklarının saklı olduğunu unutmayalım!

Bana sorarsa, Ferit Bey’in bir kurban kestirmesi de iyi olur, bütün bunların dönüp dolaşıp onu bulması da özel bir düşmanlıktan kaynaklanmıyorsa “nazar” olmalı çünkü!

Ve elbette en çok da şunu merak ediyorum:

Dizinin senaristleri, adı “Turkey” olan bir ülkede, dizideki esprilerin gerçek zannedildiğini ve bu nedenle cezalandırıldığını duyunca ne yapacaklar?

Aşırı Hıristiyan Flanders’in yanına bir de badem bıyıklı bir RTÜK denetçisi eklerler mi dersiniz?

Ortada Homer’in evi, bir yanında inançlı Hıristiyan Flanders, öte yanında inançlı Müslüman “Almond Mustache”!

MİZAHHABER DER Kİ: Ülke dediğin her yanıyla akla ziyan! Bütün kurumlar Diyanet İşleri gibi çalışıyor artık! Cihan Demirci yıllar yıllar önce taa 90'lı yıllarda yazdığı bir laforizmada; "Dizi filmlerin gerçek zannedildiği bir ülkede, gerçekler de dizi film gibi izlenir elbet" demişti. O Laforizmayı daha sonra karikatür olarak da çizmişti. Bugün bu sözler daha iyi yerine oturuyor. Her şeyin yer değiştirdiği, aklın ve bilimin ışığından uzak, şizofren mi şizofren bir ülkede artık birşeyleri tartışmanın da anlamı kalmıyor...