11 Aralık 2012 Salı

SEVGİLİ ADİLE NAŞİT'İ ÖLÜMÜNÜN 25. YILINDA BİZE BIRAKTIĞI O UNUTULMAZ 'KAHKAHASI'YLA ANIYORUZ...

Zaman acımasızca akıp gidiyor her zaman olduğu gibi... Dile kolay, daha dün gibi geliyor bize, onun aramızda olduğu yıllar... Oysa onu yitireli tam 25 yıl oldu bugün... Adile Naşit... Sinemamızın, tiyatromuzun o unutulmaz kahkahası, neşemiz, yaşam sevincimiz... Çocukların masalcı teyzesi... 17 Haziran 1930 tarihinde İstanbul'da doğmuş Adile Naşit... Oyunlarında ve sinema filmlerinde canlandırdığı saf, iyi yürekli “anne" tiplemesi ve kendine has kahkahası ile Türk Sinemasının unutulmaz isimleri arasına yerleşen Adile Naşit, 11 Aralık 1987 tarihinde, İstanbul’daki evinde bağırsak kanseri sonucu hayata gözlerini yummuştu. 57 yıllık hayatına 80’in üzerinde sinema filmi sığdıran Naşit, çeşitli tiyatro oyunu ve dizilerde de rol aldı.


SAHNE İLE 14 YAŞINDA TANIŞTI

Babası Ünlü komedyen Komik-i Şehir Naşit’in ölümünün ardından okulunu bırakan Adile Naşit, 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu’na girdi. Muammer Karaca’nın tiyatrosunda çalıştıktan sonra, 1948-1951 yılları arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta tiyatro kariyerini sürdüren Naşit, 1954’te geri döndüğü Muammer Karaca tiyatrosunda 1960’a kadar çalıştı. 1961’de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte kurdukları “Naşit Tiyatrosu"nun dağılmasının ardından 1963’te girdiği "Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü" tiyatrosunda, 1975’e kadar aralıksız olarak görev aldı. Bu arada çok değerli bir başka oyuncu olan ağabeyi Selim Naşit'i de sevgiyle anmayı unutmayalım...

“HAFİZE ANA" İLE DORUĞA ULAŞTI

Naşit, beyaz perdeyle ise 1947 yılında Seyfi Havaeri’nin yönettiği “Yara" filmiyle tanıştı. 1976’da “İşte Hayat" adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazanan Naşit’in doruğa çıktığı rol, Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri “Hababam Sınıfı"nda canlandırdığı “Hafize Ana" karakteri oldu. 1978’de Uluslararası Sanat Gösterileri’nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başlayan Naşit, Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet’in çektiği güldürü filmlerinde sıkça rol aldı.

ÇOCUKLARIN “MASALCI TEYZE"Sİ OLDU


Naşit, kariyerinin son dönemlerinde ise TRT’de yayınlanan “Uykudan Önce" programını nedeniyle “Masalcı Teyze" olarak anıldı. Naşit, 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün’ün yapımcısı olduğu, “Uykudan Önce" isimli çocuk programında, masal ve öyküler anlattığı çocuklar tarafından büyük ilgi gördü.

Yüzümüzü güldüren ender sanatçılardan biri olan Sevgili ADİLE NAŞİT'i 25. ölüm yıldönümünde MİZAHHABER olarak bir kez daha sevgi ve özlemle anıyoruz...