22 Aralık 2012 Cumartesi

MEHMET SELÇUK'UN "YENGEÇ" ADLI KARİKATÜR KİTABI YENİDEN BASILDI...

Yaşamını Denizli'de sürdüren karikatürcü, resim öğretmeni, çok yönlü sanatçı Mehmet Selçuk arkadaşımız 2007 yılında yayımlanan ilk karikatür albümü "Yengeç"in 2. basımını, 30. sanat yılı olan 2012'de, elden geçirilmiş ve genişletilmiş bir şekilde yeniden gerçekleştirdi. Bu vesileyle üretken ve çok yönlü arkadaşımızın mesleğindeki 30. yılını kutluyoruz... MİZAHHABER'de size albümle ilgili olarak Cumhuriyet-Kitap ekinde Hakan Derman arkadaşımızın kaleme aldığı yazıyı sunuyoruz.

 
HAKAN DERMAN

Başarılı karikatürcü Mehmet Selçuk, ‘yengeç’ adını verdiği ilk albümünü 2007 yılında çıkarmıştı. Karikatüre başlamasının 30. Yılı nedeniyle albümün genişletilmiş 2. baskısını yaptı. Selçuk, genişletilmiş ikinci albümünde basında ilk yayınlanan karikatürden, şimdiye değin çizdiği, insan haklarından, Cumhuriyet’e; Çevre sorunlarından, turizme kadar geniş bir yelpazede çizdiği karikatürleri bir albümde toplamış.

‘Yengeç’te, Prof. Mürşide İçmeli, Raşit Yakalı, Cezmi Ersöz, Sema Kaygusuz, AhmetRüstü Doğan, Dr. Murat Alten, Hakan Toker, Orhan Tüleylioğlu, Nejat Aksoy gibibilim adamı, yazar, şair ve karikatürcülerin Selçuk hakkındaki düşünceleri de yeralıyor. Ayrıca albümün sonunda Selçuk’un foto biyogrofisine de yer var. Kendi adınayakışan güzel bir anı ve karikatür albümü hazırlamış.

1967’de Yatağan-Muğla’da doğan Mehmet Selçuk’un ilk karikatürü 1983 yılında Gırgır’da yayınlandı. 1988’de Gazi Üniversitesi Resim-Grafik Ana sanat Dalı’ndan mezun oldu. Karikatürleri Gırgır, Çarşaf, Fırt, Avni, Limon, Milliyet Sanat, Leman,Karekare.. gibi dergilerde yayınlandı. Denizli’de Yirmi Gazetesi’ne “Hıçkırık” adlı mizah sayfalarını hazırladı. Halen denizli Anadolu Lisesi’nde resim öğretmenliğininyanı sıra, Karikatürcüler Derneği Denizli Temsilciliği, Türkiye Bilardo Federasyonu Denizli İl Temsilciliği görevini de sürdürmekte. Selçuk’un birçok yarışmada birinciliködülünün yanı sıra, kulüp, dernek ve kurumların verdiği yaklaşık 50 özel ödülü de bulunmakta.

Karikatürcünün görevi, doğrunun, iyinin, güzelin yanında yer almak, yanlışlıklara karşı durmak, haksızlığa muhalif olmak, eleştirmek, toplumun doğruya ve güzele ulaşmasıiçin çaba harcamaktır. İşte Mehmet Selçuk, böyle bir çizer. Kutsal öğretmenlik mesleğinde, öğrencilerini doğrunun ve güzelin yanında yer alması onlarla her daim birlikte. Ne şanslı ki öğrencileri, böyle pırıl pırıl bir beyine, bir eğitmene sahip olmaları…

Mehmet Selçuk, kuşe kağıda bastığı, renkli ve siyah beyaz karikatürle bezediği albümü ‘yengeç’le bizleri taçlandırıyor. Bu güzel albüm, karikatür severlerin kütüphanelerinde yer alması gereken bir yapıt. Ellerine sağlık Mehmet Selçuk…

‘Yengeç’ / Mehmet Selçuk Karikatürleri /Günebakan Yayınları /Genişletilmiş 2. Baskı / 144 s. / 25 TL.