27 Haziran 2012 Çarşamba

ATİLA ÖZER'İN EVİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜ!


Sanat tarihi, gelmiş geçmiş sayısız sanatçının bıraktığı eserlerin toplamıdır. Bunlar müzelerdeki, kitap sayfalarındaki eserlerdir. Eserleri müzelere girmemiş, kitaplaşmamış sanatçıları zaman unuttuluyor, yok olup gidiyor. Esasında sanat, sanatçıların birikim yarattığı eserlerin birbirinin eklenmesiyle gelişiyor, insanı ve toplumu geliştiriyor.


Ülkemizde de dünyada da tüm sanatçıların eserlerini sadece devlet imkanları değil, kurumlar, özer kuruluşlar ve sanatçıların aileleri sahipleniyor, etkinlikler düzenliyorlar, ödüller veriyorlar, müzeler kuruyorlar yada yaşadıkları evlerini müzeye dönüştürüyorlar. Bu bir noktada tanıtmanın yanı sıra eserlerinin korunmasıdır. Sait Faik'in Burgaz adasındaki evi böyle müzedir. Orhan Kemal için düzenlenen Roman ödülü, karikatür sanatçımız Nehar Tümlek için düzenlenen karikatür yarışması sayabileceğimiz bunu örneklerimizdir.


Atila Özer, Eskişehir'de yaşamış adını dünyaya tanıtmış ünlü karikatür sanatçımızdır. Eskişehir'de sanata ve karikatüre büyük hizmetlerinden sonra geçen yıl aramızdan ayrıldı. Karikatür sanatına adanmış bir yaşamın ardında Anadolu Üniversitesinde dünyada bile sayıları sayılabilinecek kadar az olan "Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi" ve Karikatür Müzesi gibi kurumlar, bilimsel kitaplar, ödüllerle beraber sayısız her biri Türk ve dünya karikatür sanatının büyük eserleri olan karikatürler bıraktı.


Gönül isterdi ki kurucusu olduğu karikatür müzesinde bir bölüm oluşturulmuş, sanatı üzerine araştırmalar yapılmış, sergiler, yarışmalar düzenlenmiş olsaydı. Ne yazık ki yapılamadı. Başka kurumlar ve eşi birşeyler yaptı kuşkusuz. Örneğin Tepebaşı Belediyesi dünya karikatür sanatçılarının fırçasıyla Atila Özer Portreleri sergisi ve anma sergisi, Atila Özer Anısına Beytullah Heper Sergisini gerçekleştirdi. Eskişehir Sanat Derneği önce Atila Özer Anma Sergisini arkasındanda Lise Öğrencileri Atila Özer Karikatür Yarışmasını düzenledi. Atila Özer'in hep yanında olan eşi Vicdan Bulunmaz Özer bunları destekledi ve şimdi de içerisinde yağlıboya resimleri (tabloları) da bulunan tüm eserlerini evinde sergileyecek müze eve dönüştürerek sanat dünyasına açtı. Gerek Eskişehir Sanat Derneği'nin gerekse Anadolu Üniversitesinin düzenlediği yarışmalara ödüller koydu hatta Eskişehir Sanat Derneği'nin yarışmasının albümünü yayınlayarak çok önemli ve örnek olacak büyük bir işi gerçekleştirdi.


Bugün Eskişehir'de, ünlü karikatür sanatımızın büyük sanatçılarından Atila Özer'in yaşadığı evinde sanatçılar,sanatseverler haftanın belli günlerinde buluşup ziyaret ediyorlar. Vicdan Bulunmaz Özer'e teşekkür ediyoruz ve kutluyoruz.
 
 
ATİLA ÖZER ADINA LİSE ÖĞRENCİLERİ KARİKATÜR YARIŞMASI DÜZENLENDİ

Geçen yıl aramızdan ayrılan, Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesine bağlı Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezini ve Eğitim Karikatürleri Müzesinin kurucusu, ulusal ve uluslararası pek çok karikatür yarışmasında ödüller almış tanınmış karikatür sanatçımız Atila Özer anısına eşi Vicdan Bulunmaz Özer ve Eskişehir Sanat Derneği Lise öğrencileri arasında karikatür yarışması düzenledi. Beytullah Heper, Hikmet cerrah, Atilla Yakşi, Yaşar Arda, Şehabettin Tosuner'den oluşan seçici kurulun değerlendirdiği yarış da Birincilik ödülünü Sinem Şahintürk, İkincilik ödülünü Giray Aydınoğlu, Üçüncülük ödülünü Sümeyra Pulat, Mansiyonları Eda Naz Balibaşa, Fatih Akça, Nesrin Gülcemal kazandılar. Ayrıca ödül alan ve sergilenmeye değer görünen karikatürler albüm olarak yayınlandı.
 
 
Atila Özer adına düzenlenen yarışmanın ödül töreninden...