6 Haziran 2012 Çarşamba

29. AYDIN DOĞAN KARİKATÜR YARIŞMASINDA BİRİNCİLİĞİ PAYLAŞAN KARİKATÜR KULLANILIRKEN ESPRİSİ NASIL YOK EDİLİR?

Bu yıl 29. kez gerçekleşen aslında başlangıçtaki adı "Sedat Simavi" adı bu yarışmaya daha çok yakışan (Çünkü Sedat Simavi hem öncü bir yayıncıydı hem de karikatürcüydü!) Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nda bu yıl birincilik ödülü, Türk ve İranlı karikatüristler arasında paylaştırılmış. Birinciliği İranlı çizer Javad Alizadeh ile paylaşan Türk karikatürist Doğan Arslan'ın çizimi üstünde ve altında varolan yazı olmadığında hiçbirşey anlaşılamayan bir karikatür olmasına rağmen bu karikatürün üstünde ve altında yer alan yazılar yer almadan medyada ve internette yer aldı. Bakın bu karikatürün hemen aşağıda üstelik Aydın Doğan'ın gazetesi Hürriyet'te yayımlanan ve hiçbirşey anlaşılamayan halini görüyorsunuz. Pek çok internet sitesinde de özensiz bir şekilde bu haliyle yayımlanmış. Karikatürcüler Derneği sitesinde de aynen Hürriyet'teki gibi. Ama Aydın Doğan'ın bir süre önce sattığı Milliyet gazetesi bir alkışı hak ederek, karikatürü üst ve altındaki yazılarla yani eksiksiz olarak yayınlamayı başarmış. Milliyet'i kutluyoruz. Mizaha ve Karikatüre hak ettiği özeni ve önemi göstermek adına varolan Mizahhaber'in gözünden kaçmayan bu önemli ayrıntıyı sizlerle paylaşım istedik...

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ KAZANAN KARİKATÜRÜN EKSİK YAYINLANAN VE HİÇBİR ESPRİSİ OLMAYAN HALİ!

 BU DA AYNI KARİKATÜRÜN MİLLİYET'TE ÜST VE ALTTAKİ YAZISIYLA, EKSİKSİZ ŞEKİLDE YAYINLANMIŞ HALİ...

YARIŞMADA BİRİNCİLİĞİ DOĞAN ARSLAN'LA PAYLAŞAN İRANLI ÇİZER JAVAD ALİZADEH'İN KARİKATÜRÜ...
 
 
Bu yılki Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışmasına aslında 2 bin 945 eser katıldı. Ancak yarışmadaki ön eleme sistemi nedeniyle bu eserlerden sadece 147 sanatçının 175 eseri jürinin önüne geldi. Bu ön eleme bu yarışmanın en önemli sorunu. Bu yüzden pek çok karikatürcü yıllardır "ön eleme acımasızlığı" nedeniyle bu yarışmayı protesto ediyor. Bu sorunlu durumu da Mizahhaber'den başka yazan pek bulamazsınız!!!


Muğla’nın Bodrum İlçesi’ndeki Işıl Clup Milta’da ABD’li sanatçı Stan Mack’in başkanlığını yaptığı Ercan Akyol, Antonio Antunes (Portekiz), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Viktor Kudin (Ukrayna), Piyale Madra, Firoozeh Mozaffari (İran), Tan Oral, Ralph Steadman (İngiltere) ve Zhu Zizun’nden (Çin) oluşan Secici Kurul, sonucu 7 saat süren çalışmayla belirledi.

Seçici Kurul’un değerlendirmesi sonucunda ABD’nin New Jersey kentinde yaşayan, tasarım ve fotoğraf sanatı ile de yakından ilgilendiğini belirten Türk sanatçı Doğan Arslan ile İranlı sanatçı Javad Alizadeh birinci oldu. İkinciliğe Sırbistan’dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya’dan Pawel Kuczynski’nin karikatürleri seçildi. Seçici Kurul ayrıca; Jose Antonio Costa (Brezilya), Ludo Goderis (Belçika), Musa Gümüş (Türkiye), Muhittin Köroğlu (Türkiye), Aliyeh Mazaheri (İran), Rodrigo Mıneu (Brezilya), Negin Naghiyeh (İran), Sergey Riabokon (Ukrayna), Raimundo Waldez (Brezilya), Cai Weidong (Çin) ve Bert M.L Witte’yi (Hollanda) başarı ödülüne değer gördü.