23 Mayıs 2012 Çarşamba

ISTANBULLES ÇİZGİ ROMAN FESTİVALİ BİR DİZİ ETKİNLİKLE ÜÇ HAFTAYI RENKLENDİRECEK...


2. ISTANBULLES ÇİZGİ ROMAN FESTİVALİ BAŞLIYOR!

İlki 2010 yılında gerçekleştirilen İstanbul’un ilk uluslararası çizgi roman festivali “Istanbulles Çizgi Roman Festivali” bir dizi etkinlikle üç haftamızı renklendirecek. Festivalin merkezinde 17 Haziran’a kadar sürecek “Red Kit İstanbul’da” sergisi olsa da farklı ülkelerden gelen sanatçıların çalışmalarından oluşan sergiler, imza günleri, söyleşiler de bulunuyor.


İstanbul merkezli Studio Rodeo organizasyonuyla Tophane-i Amire’de açılan “Akademili Çizgi Romancılar” başlıklı sergi Murat Mıhçıoğlu, Ergün Gündüz, Zeynep Akgün, Cem Özüduru, Sayat Uşaklıgil’in 30 parça çalışmasın bir araya getiriyor.


23 Mayıs'ta St. Pulcherie Özel Fransız Lisesi’nde dünyanın farklı çizgi romancılarının kendi İstanbulu’nu anlattığı “Çiztanbul” kitabından 25 sayfanın büyük boy röprodüksiyonlarının görülebileceği “Çiztanbul” sergisi izleyicilerle buluşacak. St. Pulcherie’de bugün açılacak diğer iki sergi ise Jean-David Morvan ve “Kovboy Henk” karakterinin yaratıcısı Flaman sanatçı Herr Seele’nin yapıtlarından oluşuyor. 8 Haziran’a kadar açık kalacak bu üç serginin açılışı bugün saat 19.00’da Herr Seele piyano performansı ile başlayacak. Çiztanbul sanatçıları Dany Henrotin ve Aleksandar Sotirovski’i de açılışa katılacak. 24 Mayıs'ta saat 13.00’te Levent Metrocity’deki İnkılâp Kitabevi’nde Henrotin ve Sotirovski, 26 Mayıs’ta saat 15.00’te Levent Kanyon’daki Remzi Kitabevi’nde Roberto Diso ve Sotirovski’nin imza günü var.


Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde ise Sergio Salma’nın “Nathalie’nin Yolculukları” isimli sergisi 28 Mayıs’a kadar gezilebilir. 24 Mayıs Perşembe günü Fransız Kültür Merkezi’nde açılacak Sabine Buchmann’ın küratörlüğünde hazırlanan “Fransız - Belçikalı ve Türk Çizgi Romanlarına Çapraz Bakış” başlıklı sergi ise 31 Ağustos’a kadar açık kalacak.


26 Mayıs’ta saat 16.30’da, Fransız Kültür Merkezi medyatekinde Hugues Micol, Gwen de Bonneval, Jean-David Morvan ve Sergio Salma’nın katılacağı “Ticari çizgi roman veya yazarın çizgi romanı, sınır nerede?” başlıklı bir panel düzenleniyor.


26 MAYIS CUMARTESİ GÜNÜ, SAAT:16'DA NOTRE DAME DE SION LİSESİNDE BÜLENT ARABACIOĞLU PANELİ...

26 Mayıs Cumartesi günü iki panel daha gerçekleşecek. Önce saat 14.00'te Notre Dame de Sion Fransız Lisesinde (Cumhuriyet Cad. 127 Harbiye) "Çizgi Roman Çevirisi" üzerine çizgi roman çevirmenlerinin katılacağı bir panel yapılacak. Panelin konuşmacıları: Sabri Gürses, Egemen Görçek, Alişan Cengiz, İlke Keskin, Kozan Demircan, Berfu Durukan.

26 Mayıs Cumartesi günü bu panelin ardından, gene Notre Dame de Sion Lisesinde, saat:16.'da “Bülent Arabacıoğlu ve Çizgi Romanımızdaki Yeri” başlıklı panel gerçekleşecek. Çizgi romanımıza "En Kahraman Rıdvan" ile derin izler bırakan yılların çizgi roman ustası Bülent Arabacıoğlu ve sanatı üzerine yapılacak bu panele Bülent Arabacıoğlu da katılacak. Diğer konuşmacılar; M. K. Perker, Tayyar Özkan ve Ümit Kireççi olacak.

Bu söyleşinin ardından gene Notre Dame de Sion Lisesinde saat:18'de Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) tarafından bu yıl 3. kez düzenlenen "Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri" sahiplerine verilecek...

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi-ÇROP)