5 Mart 2012 Pazartesi

İKİSİ DE 5 MART'LARDA VEDA ETTİLER...
KARİKATÜRÜMÜZÜN İKİ BÜYÜK USTASINI; MİM UYKUSUZ VE NECMİ RIZA AYÇA'YI ANIYORUZ...

5 Mart tarihi Türk karikatürünün iki büyük ustasının ölüm yıldönümü. Mim Uykusuz 5 Mart 1983'te, Necmi Rıza Ayça ise 5 Mart 2001'de dünyaya veda ettiler. Uykusuz gideli 29 yıl, Ayça'yı yitireli 11 yıl geçmiş... Adı: Mustafa Uykusuz'du ama bizlere karikatürcü olarak "Mim Uykusuz" imzasını bıraktı geriye. 1922 doğumlu Uykusuz, Türk karikatüründe emekten yana karikatürün deyim yerindeyse kilometre taşı olmuştu. Özellikle "Muhalif Mizah Tarihi"nde apayrı bir yer tutan Markopaşa'ya çizer olarak verdiği destekle adını mizah tarihimize yazdırmıştı. Emeğin çizeri Mim Uykusuz 1983 yılının 5 Mart'ın da dünyaya veda etmeden önce son olarak Gırgır dergisinde Oğuz Aral'la çalışmıştı.

1912 Priştine doğumlu Necmi Rıza Ayça, Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümünde eğitim almıştı. 1927'de amatör olarak ilk karikatürü Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan Ayça; 1936'da Babıali'ye adım atmış. Akbaba, Karikatür, Şaka, Papağan, Pardon, Amcabey dergilerinde uzun yıllar çalışıp 21 kadar kişisel, karikatür ve resim sergisi açmıştı. Onun adı özellikle AKBABA dergisiyle ve o dergiye çizdiği kapaklarla ön plana çıkmıştı. Yurt dışındaki pek çok dergiye de karikatür çizen duayen usta son yıllarında kendini resme vermişti. 89 yaşındayken çıkan ilk kitabını hasta yatağında görebilen Necmi Rıza Ayça, 5 Mart 2001'de dünyaya veda etti. Hayatın akla ziyan hayhuyu içinde bu ülkede değerlerimizi hep unutuyoruz. Bugün de, bir kez daha öyle bir gün oldu gördüğümüz kadar. Karikatürümüze yoğun emek vermiş bu iki renkli, iki özel usta, pek çok mizah ustası gibi umarız tamamen unutulmaz, en azından ölüm yıldönümlerinde, özel günlerde anılır...(Kimbilir kaçıncı kez tekrar etmişizdir bu umutsuz gibi gözüken dileği!)

MİM UYKUSUZ VE NECMİ RIZA'DAN
BİRER KARİKATÜR...
Mim Uykusuz ustanın 1950'de çizdiği bu karikatür sanki bugün çizilmiş gibi...



Necmi Rıza ustanın Demokrat Parti dönemini kabinesini "hayvan" kılığında çizdiği bu karikatürde gene aynı dönemden... (Sahi, Penguen'in yakın geçmişteki o unutulmaz "hayvanlı" kapağından 50 küsur yıl önce çizmişti Necmi usta bu karikatürü...)