3 Kasım 2011 Perşembe

FRANSIZ MİZAH DERGİSİ CHARLİE HEBDO'YU ATEŞE VERDİLER!

Fransa’nın haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo, önceki gece “Şeriat Hebdo” ismiyle yayımlanan sayısındaki Hz. Muhammed’e yönelik çizilen karikatürler sebebiyle saldırıya uğradı. Dergi Pazartesi günü yaptıkları açıklamayla Tunus'ta İslamcı Ennahda partisinin zaferini kutlamak için yeni sayısının editörlüğünü Hz. Muhammed'e verdiğini duyurmuştu. Derginin kapağında “Gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç” diyen Hazreti Muhammed’i tasvir eden karikatür ile “Helal Aperatif” başlıklı bir köşe yazısıyla, derginin içinde “Madam Şeriat” adlı bir kadın eki yer alıyordu.


Müslümanlardan gelen tepkilere aldırmayarak derginin yayımlanması üzerine, derginin Paris'teki merkezine iki molotof kokteyli atıldı ve internet sitesine korsan saldırıya uğradı. Hacker’lar, sitede yer alan karikatür ve yazıların yerine, Arapça ve İngilizce sloganlar koydu.

Atılan molotof kokteylleri nedeniyle çıkan yangın sebebiyle Charlie Hebdo ofisi çalışılamaz hale geldiği için, Libération gazetesi, dergi çalışanlarını kendi merkezine davet etti ve işlerine burada devam edebileceklerini bildirdi.

Charlie Hebdo daha önce de Fransa mahkemelerinde, Hz. Muhammed karikatürü yayımlaması nedeniyle yargılanmış, ancak "ifade özgürlüğü"nü kullandıkları yönünde karar verilerek ceza almamıştı.

Olayla ilgili olarak, Fransa İmamlar Derneği Başkanı Tarık Ubru da Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki bürosunun kundaklanmasını kınayarak, saldırının "kabul edilemez" olduğunu bildirdi. (LE FİGARO-2 KASIM 2011)