12 Eylül 2011 Pazartesi

TÜRK KARİKATÜRCÜLER DOSTLUK ADINA YUNANİSTAN'DA


Karikatür Vakfı ve Yunanistan Karikatür Dostları Derneği, AB desteği ile 13-18 Eylül tarihleri arasında ‘Karikatürlerle Türk Yunan Komşuluğu’ konulu etkinlikler düzenleyecek.

Türk karikatürcüler; Tan Oral, Nezih Danyal, Ercan Akyol, Muhammet Şengöz, Numan Seven Atina’da Ionikos Syndesmos salonlarında 13 Eylül tarihinden başlayarak Triantafillou Nikos, Giannis Geroulias, Sofia Mitraki (Karachaliou), Antonis Passaris gibi Yunan karikatürcülerle çalıştay yapacaklar. Türk ve Yunan karikatürcüler 16 Eylül tarihinde Levadia kentine gidecekler ve çalıştay çalışmalarını 18 Eylül’e kadar burada sürdürecekler.

Türkiye ve Yunanistan arasında karikatür sanatı aracılığıyla kültürel diyaloğun geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülen Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu–II” - Kültür & Sanat Bileşeni Hibe Programı kapsamında düzenlenen etkinliklerde Türk ve Yunan karikatüristleri Türkiye ve Yunanistan da çalıştaylar, paneller düzenleyecekler ve sergiler açacaklar. Sergilerle, halkların kültürlerinin en güçlü bölümü olan sanatı ve de özelinde kendi içinde de anlatımı en güçlü sanat dalı olan karikatürü kullanarak, unutulmak üzere olan veya en azından öne çıkarılmayan iki ülke arasındaki ortak yanlar duyurulacak.

Türk-Yunan karikatüristlerinin buluşmasıyla ilgili festival düzenleyecilerinden Karikatür Vakfı’nın başkanı Nezih Danyal şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği gibi Türkiye ve Yunanistan tarihten gelen sayısız ortak özellikleri olan ülkelerdir. Coğrafi konum ve ekolojik özelliklerinin aynı olması sonucu her ikisinin çok benzer folklorik özellikleri vardır. Aynı yemekleri pişirip yerler ama farklı isimler verirler. Aynı içkileri içerler ama ve yine değişik adlarla üretirler. Aynı müziği dinlerler ancak farklı lisanlarda dizeler yerleştiriler. Halkların en belirleyici özelliklerinden olan folklorik kültürleri neredeyse aynıdır. Türkiye’nin batı kıyılarında söylenen şarkılar, oynanan halk oyunları Yunanistan’ın Ege kıyılarında aynen uygulanır. Atina’da bir tavernada eğlendiğiniz zaman İzmir ya da İstanbul’da benzer bir taverna olduğundan ve orada insanların hemen hemen aynı ezgileri dinlediğinden ve aynı şekilde dans ettiklerinden görebiliriz.

Bu özellikleri göz önüne alarak Türk ve Yunan karikatürcüleri 13 Eylül günü Atina’da’da buluşacaklar 18 Eylül tarihine kadar düzenlenecek çalıştayda ‘Karikatürlerle Türk Yunan Komşuluğu’ konusunda birlikte karikatür çizecekler.” Türk ve Yunan karikatürcüler 5-9 Temmuz tarihlerinde Ankara’da biraraya gelip yine birlikte karikatür çizmişlerdi.”

Kültür, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği’nin medya organizasyonu desteği vererek iştirakçi olacağı etkinliklerde, karikatüristlerin çizdikleri karikatürler daha sonra Atina ve Ankara’da sergilenecek ve bir kitapta toplanacak