25 Ağustos 2011 Perşembe

1. ULUSLARARASI TURHAN SELÇUK KARİKATÜR YARIŞMASINDA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ İRANLI RAMEZANİ'NİN



Milas Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması'nda İranlı Karikatürist Dariush Ramezani’nin eseri birinci seçildi. Yarışmada ikinciliği Bulgaristan'dan İvailo Tsvetkov, üçüncülüğü ise Moldova'dan Victor Crudu kazandı. 367 Karikatürcünün 1503 karikatürle katıldığı yarışmada ayrıca 5 adet özel ödül sahibini buldu. Yarışmanın ödül töreni 17 Eylül Cumartesi günü Milas Festivalinde yapılacak.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması'nın sonuçları açıklandı. 20 Ağustos 2011 Cumartesi günü Milas Belediyesi Meclis Salonunda toplanan seçici kurul 46 ülkeden 367 sanatçının 1503 karikatürünü değerlendirdi. Yurt dışından 211, yurt içinden 156 karikatür sanatçısının katıldığı yarışma son derece çekişmeli geçti. Özellikle birinci ve ikinci olan karikatür arasından büyük bir çekişme yaşandı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın Başkanlığını yaptığı Jüride; Kamil Masaracı, Ercan Akyol, Ferit Avcı, Cihan Demirci, Turan Erol, Marlene Pohle, Ersin Yeniceli ve Mehmet Nergiz jüri üyesi olarak görev yaptılar. 9 kişiden oluşan Yarışma jürisi, 1503 karikatürü kademe-kademe elerken saatler süren maratonun sonunda İranlı Karikatürist Dariush Ramezani’nin eserini birinci seçti. Yarışmada Bulgar Karikatürist Ivaılo Tsvetkov’un eseri ikinci olurken, Moldovalı Karikatürist Victor Crudu’nun eseri üçüncü oldu.

Turhan Selçuk Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birincilik kazanan İranlı Karikatürist Dariush Ramezani 3 bin dolar para ödülü ve UTSKY plaketi almaya hak kazandı. Yarışmada ikinci olan Bulgar Karikatürist Ivailo Tsvetkov, 2 bin dolar para ödülü ve UTSKY plaketi sahibi oldu. Üçüncülük ödülüne layık görülen Moldovalı Karikatürist Victor Crudu ise 1.000 dolar para ödülü ile UTSKY Özel Plaket’ini almaya hak kazandı.




Yarışmada birincilik ödülü alan İranlı Dariush Ramezani'nin karikatürü...




Yarışmada ikinciliği kazanan Bulgar İvailo Tsvetkov'un karikatürü...



Üçüncülük ödülünü kazanan Moldova'dan Victor Crudu'nun karikatürü...


YARIŞMADA ÖZEL ÖDÜL KAZANAN 5 KARİKATÜR....



FECO (Dünya Karikatürcüler Federasyonu) Özel Ödülü: Ahmet Aykanat (TÜRKİYE)




Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü: Mihai İGNAT (ROMANYA)


Cumhuriyet Gazetesi Özel Ödülü: Zdenko Puhin (HIRVATİSTAN)


MİSAD (Milas Sanatçılar Derneği) Özel Ödülü: Valentin Georgiev (BULGARİSTAN)

Milas Ziraat Odası Özel Ödülü: Vladimir Kazanevsky (UKRAYNA)





Jürinin seçtiği beş özel ödülün yanı sıra yarışmada sergilenmeye değer 40 karikatür de belirlendi. 16 Eylül tarihinde Uluslararası Milas Festivali içerisinde ödül alan karikatürlerle birlikte sergilenmeye değer görülen 40 karikatür de Turhan Selçuk Karikatürlü Ev de saat:15.30 da yapılacak açılış ile birlikte 15 gün süre ile sergilenecek.



Seçici Kurul’un Özel Ödüle değer gördüğü 5 eserin sahipleri ile ülkeleri şöyle:
FECO (Dünya Karikatürcüler Federasyonu Özel Ödülü) Ahmet Aykanat-Türkiye, Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü Mihai IGNAT -Romanya, Cumhuriyet Gazetesi Özel Ödülü Zdenko PUHIN- Hırvatistan, MİSAD (Milas Sanatçılar Derneği Özel Ödülü) Valentin GEORGIEV-Bulgaristan, Milas Ziraat Odası Özel Ödülü Vladimir KAZANEVSKY-Ukrayna.