10 Mayıs 2011 Salı

Akşehir'den sonunda 'evlere şenlik' bir karar:


NASREDDİN HOCA 'ŞENLİK' OLMAKTAN TAMAMEN ÇIKTI!


Anadolu Mizahının en önemli fıkra kahramanı Nasreddin Hocanın kimliği, doğum yeri olan Akşehir'in AKP'li belediyelerin eline geçmesiyle birlikte epeydir değişmeye başlamıştı. Bir mizah kahramanını zaman içinde "Camii Hocası"na dönüştürmeye çalışan, mizahtan nasibini alamamış zihniyet sonunda ‘Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği’ni, ‘şenlik’ kelimesi Nasreddin Hoca’nın adını hafifletiyor gerekçesiyle ‘Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’ olarak değiştirdi. Bu nedenle Akşehir Belediyesi’ne tepki yağıyor!.. Habertürk'ten Pınar Tarcan imzalı haberi birlikte okuyalım...



Konya’nın Akşehir İlçesi’nde 1959’dan beri yapılan ve 1974’de Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği adını alan etkinliğin "Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri" olarak değiştirilmesi, Akşehir’de ve mizah çevrelerinde tartışma yarattı.

Eski Belediye Başkanı Nuri Köksal, tarihsel kutlamanın adının değiştirilmesini eleştirdi. “Akşehir’in tarihi haline gelmiş bir kutlama. Hoca bir din âlimi değildir. Evet dini eğitimi birikimi vardır, ama halk bilgesidir daha da ötesinde. Mizahi yönü katabilirsiniz” diyen eski Başkan Nuri Köksal, kararın hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, şunları söyledi: “Nasreddin Hoca Şenliği elli yıldır marka olmuş, kuruluşunda sivil inisiyatif olan bir şenliktir. Hüviyetinin değiştirilmesinin gerekçesi hukuka son derece aykırı. Yetkili kurulların böyle bir kararı yok. Şu anki Belediye Başkanı’nın tek başına aldığı bir karar. Derneğin kurulundan da geçmiş bir şey yok. İsmin değiştirilmesi hukuken oldu bittiye getirildi.”

FACEBOOK’TA PROTESTO
Facebook’ta kurulan “Akşehir Uyuma! Şenliğine Sahip Çık!” adlı grupta değişikliğe protestolar artarken, mizah yazarı Muzaffer İzgü de “Nasreddin Hoca Altın Eşek Ödülü’’nü, ayrıca Nasreddin Hoca Öykü Ödülü’nü almış bir yazar olarak,16 yıl üst üste Nasreddin Hoca Şenlikleri’ne katılmış biri olarak, şenliği bozmak ve bunu günlere dağıtmak, yozlaştırmak hiç kimsenin hakkı değildir şiddetle protesto ediyorum” dedi.

Nasreddin Hoca Derneği’nden Ahmet Buğra ise Türkiye’de yaklaşık 400-500 şenlik olduğunu anma etkinliği sayısının ise az olduğunu ve bütçeden daha çok pay almak için bu kararın çıktığını söyledi.

'ELEŞTİRİLER NEDENİYLE İSİM DEĞİŞTİRDİK'


Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ise belediyenin resmi sitesinde kararla ilgili şu görüşlere yer verdi: “Yıllardır, şenliğimize katılan konuklarımızdan, çeşitli sanat ve edebiyat çevrelerinden aldığımız eleştirilerin bizi bu isim değişikliğine sevk ettiğini ifade etmek istiyorum. Eleştiriler, Nasreddin Hoca gibi dünyaya mal olmuş; bilge, halk önderi ve ilim adamı gibi evrensel bir kimlik adına düzenlenen etkinliklerin ‘şenlik’ adı altında anlamını hafiflettiği yönünde olmuştur. Yeni ismiyle ‘Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’ adı altında düzenleyeceğimiz etkinliklerimiz, şenliğimizin devamı niteliğinde, yani 52. yılında olacak ve bu yıl yine kendi tarihinde gerçekleştirilecek.”

MİZAHHABER'İN NOTU: 'ŞENLİK' sözcüğünden bile rahatsız olan insanların yönettiği (!) bir ülkeye düştü ömrümüz! Çünkü 'Şenlik' neşeyi çağrıştırır, neşe ise gülen, kahkaha atan, mizah duygusu olan insanları. Mizahın yarattığı hava 'Şenlik' dolu bir havadır. Bağnaz, tutucu, muhafazakar beyinler bu yüzden 'Şenlik' sevmezler. Tıpkı mizah sevmedikleri, mizahtan anlamadıkları gibi. Ama işin acı gerçeği bu durum yeni değil. Akşehir'de iki dönemdir AKP'li belediye var. AKP'li belediye Akşehir'i kazanır kazanmaz zaten bu şenliğin yapısını epeyce değiştirmişti. Bu şenliğe son kez o dönemde giden Cihan Demirci, şenliğin nasıl da 'Evlere Şenlik' bir hale geldiğini Cumhuriyet'te kaleme almıştı. Ancak o dönem Homur mizah grubunu oluşturan mizahçı dostlar Nasreddin Hocayı 'Camii Hocası'na dönüştürmeye çalışan bu zihniyetin yaptığı şenliğe, hiçbir şey olmamış gibi katılmaya devam ederek bizce hata yaptılar. Onlar iyi niyetliydiler ama karşı tarafın iyi niyetli olmadığı açıktı. Sonuçta bu zihniyetin eline oyuncak olmaktan öteye birşey gerçekleşmedi. Derken sonunda bu şenliğe "Namaza gittik gelicez" yazısını karikatür sergilerinin üstüne koyan, AKP düzeninin yarattığı yeni bir çizer güruhu katılmaya başladı. Yani Akşehir zaten 7-8 yıldır mizah kahramanı Nasreddin Hocayı sırtından hançerleye hançerleye işte sonunda bu hale geldi. Durumun bu hale geleceğini o günlerden gören Cihan Demirci, şimdi bu şenliğe tüm yanlışlarına rağmen katılmayı sürdüren mizahçı dostlara da soruyor; Katıldınız da n'oldu arkadaşlar, şenlik sözcüğünden bile korkanların elindeki Akşehir'de gelinen nokta işte budur!..


ŞİMDİ 2006 YILINDAN BUGÜNLERİ YAZAN CİHAN DEMİRCİ'NİN İKİ ESKİ YAZISINI OKUYALIM:

CİHAN DEMİRCİ'NİN 10 TEMMUZ 2006 TARİHİNDE AKŞEHİR NASREDDİN HOCA ŞENLİĞİYLE İLGİLİ "DAMDAKİ MİZAHÇI" BLOGUNDA YAZDIĞI YAZININ LİNK ADRESİ: http://damdakimizahci.blogspot.com/2006/07/damdaki-mizahnz-cihan-demirciden.html


CİHAN DEMİRCİ'NİN 14 TEMMUZ 2006 TARİHİNDE CUMHURİYET'TE YAYIMLANMIŞ "ŞENLİKTE MİZAH NEREDE?" BAŞLIKLI YAZISININ LİNK ADRESİ: http://damdakimizahci.blogspot.com/2006/07/enlikte-mizah-nerede-47.html