7 Ocak 2011 Cuma

Fransa’da 2010 yılı içinde 5 binden fazla çizgi roman basıldı, bu alt sektör 15 yıldır düzenli yükselişte

FRANSA ÇİZGİ
ROMAN CENNETİ

Uğur Hüküm'ün Cumhuriyet'in kültür sayfasında yer alan haberine göre; Fransa’da çizgi roman sektörü kitapla da sınırlı değil. 68 süreli yayının yanı sıra 32 internet sitesi faaliyette. 15 bin kadar çizgi roman blogu var.

PARİS - Yeryüzünde krizin kitap sektörünü vuramadığı birkaç ülke varsa bunlardan biri de Fransa. Sektörün motorlarından biri, hatta uzun süre birincisi kalan tür de çizgi roman (ÇR). Yaratıcıları, basımcıları, dağıtımcıları, satıcıları kadar okurları için de tam bir çizgi roman cenneti olan Fransa’da bu alt sektör 15 yıldır düzenli artışta.

Çizgi Roman Gazetecileri ve Eleştirmenleri Derneği ACBD’nin yıllık raporuna göre Avrupa Frankofon ÇR piyasasındaki durgunluğa rağmen Fransa’daki satışlar 2010 yılında yüzde 5.85 oranında çoğalmış. 15 yıl önce yılda ortalama 1500 kitap yayımlanırken bu rakam 2009’da 4863’e yükselmiş, 2010’da ise 3811’i tamamen yeni olmak üzere 5165’i bulmuş. Satışların artış içerisinde nispi bir azalma eğilimi gösterdiğini kaydeden ACBD raporu, bu arada internet ağlarındaki ÇR sanat ve sektöründe benzersiz bir hareketlenmenin yaşandığına dikkat çekmiş. Şu anda bu alanda sağlıklı veri veya istatistiklerden konuşmak mümkün değilmiş.

Günümüzde hayatını tamamen bu sektörden kazanan 1446 sanatçının var olduğunu vurgulayan rapor, 2010’da 299 yayınevinin ÇR yayımladığını da belirtiyor. ÇR roman piyasasının yüzde 60’ı 9 büyük grup arasında paylaşılıyor. Örneğin, Dargaud ve Dupuis gibi sektörün en tanınmış yayınevlerini barındıran Média Participations, Casterman’ın sahibi Flammarion grubu, Hachette, MC Productions, Glénat, Delcourt grupları...

Fransa’da ÇR sektörünü yalnızca kitap yayınlarıyla sınırlamak hatalı olur. Zira 9. Sanat diye anılan ÇR alanında 68 süreli uzman yayın, derginin yanı sıra 32 tane de internet sitesi düzenli olarak faaliyet gösteriyor. Belirlenebilen 15 bin kadar ÇR blogu var. Yeni nesil cep telefonları “Smartphone”lar ve piyasaya yeni sürülen “iPad”ler üzerinden resmileşmiş rakamlarla son 6 ayda günde ortalama 150-200 dijital ÇR satılıyor. 2010’da geçen yıla oranla 203 adet daha fazla ÇR yabancı dillerden çevrilmiş. Tüm yeniliklerin yüzde 38.76’sını oluşturan çevirilerin 1447 tanesi Japonya, Kore ya da Çin kökenliymiş.

2010’nun en çok satanlarına gelince: 500 bin sınırını aşan Pat Berna ve Henri Jènfevre’in “Joe Bar Team”i zirveye yerleşmiş. Onu 470’şer bin adetle Daniel Pennac, Tonino Benacquista ve Achdé’nin hazırladıkları “Lucky Luke/Red Kit”in son maceraları ile Jean Van Hamme ve Philippe Francq’ın son “Largo Winch”i izliyor. Yine Jean Van Hamme’ın bu kez Antoine Aubin’le sürdürdüğü son “Blake ve Mortimer” 450 bine vururken, Philippe Geluck’ün kedisi “Le Chat” 300 bin adet satmış. Bu arada yeni bir olgu da 2010’da 396 ÇR’nin piyasaya çıkışından önce basın tanıtımının düzenlenmiş olması.

2011’in eğilimleri arasında bir kez daha Japon mangaları ve özellikle çizgi romanlaştırılmış edebiyat klasikleri revaçta. Ayrıca “média-mix” deyimiyle tanımlanan DVD, elekronik oyunlar veya CD’ler eşliğinde basılan ÇR’ler de önümüzdeki yıl ciddi bir pazar payına sahip olmaya aday. (UĞUR HÜKÜM-Cumhuriyet-7 Ocak 2011)