11 Nisan 2010 Pazar

ÇAĞDAŞ JAPON
KARİKATÜRLERİ
SERGİSİ
ESKİŞEHİR'DE
AÇILIYOR

Çağdaş Japon Karikatürleri sergisi “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” kapsamında Eskişehir'deki Eğitim Karikatürleri Müzesinde 14 Nisan Çarşamba günü açılıyor...

II. Abdülhamid, 1887 yılında Japon İmparatoru’nun yeğeninin İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek bu ziyarete karşılık verilmesini emreder. Yolculuk için İstanbul tersanelerinde yapılmış olan Ertuğrul Fırkateyni seçilir. Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889’da İstanbul’dan toplam 609 mürettebat ile yola çıkar. Yol güzergahındaki bir çok ülkeye de uğrayan gemi, 11 ay sonra Japonya’nın Yokohama limanına ulaşır.

Japon İmparatoru, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşılar. Japon halkı büyük ilgi gösterir. Ziyaret çok keyifli geçer. 3 ay sonra 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama limanından geri dönüş başlar. Hava şartları uygun değildir. Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Firkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak batar. Bu feci kazadan sadece 69 denizci kurtulur. Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarının daha da yakınlaşmasına neden olur. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara içten yardım ve yakınlık gösterir. Hayatta kalan 69 denizci, Japon İmparatoru’nun talimatıyla askeri gemilerle İstanbul’a gönderilir. Bugün kazada ölenlerin anısına Kushimoto’da bir anıt vardır. Bu anıt önünde düzenli olarak her yıl anma törenleri yapılmaktadır. Japonya ile Türkiye arasında siyasi, ekonomik, kültürel alanlardaki işbirliği sürekli olarak olumlu yönde gelişmektedir. Bir felaket ile başlayan Japonya - Türkiye arasındaki dostluk 2010 yılında 120. yıldönümüne ulaşmıştır. Bu nedenle 2010; Türkiye’de Japonya Yılı ilan edilmiştir.


12 ay sürecek olan "Japonya Yılı"nda Türkiye’nin değişik yerlerinde çeşitli etkinlikler planlanmıştır. Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi; FECO JAPAN kuruluşundan “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” etkinliği için “Çağdaş Japon Karikatürü Sergisi” açma önerisinde bulunmuş bu öneriye olumlu yanıt almıştır.

Harumi Imahase, Masahumi Kikuchi, Sadao Sakai, Seigo Sakai, Yukio Shinohara, Hideo Takeda, Minoru Tanaka, Toshiko Nishida, Keichi Makino, Norio Yamanoi, Yoshiaki Yokota: 11 çağdaş Japon sanatçının karikatürlerinden oluşan sergi Eskişehir’de Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde 14 Nisan 2010 Çarşamba günü Saat: 17.30'da açılıyor. 60 renkli karikatürün bulunduğu sergi 5 Mayıs’a kadar izlenebilecek.

ÇAĞDAŞ JAPON KARİKATÜRÜ SERGİSİ

Açılış: 14 Nisan 2010 Çarşamba Saat: 17.30

Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi

Akcami Mh. Malhatun Sk. No:6 Odunpazarı ESKİŞEHİR

Sergi Süresi: 14 Nisan – 5 Mayıs 2010