15 Şubat 2010 Pazartesi

RTÜK'TEN ŞİMDİ DE
TENTEN'E 50 BİN LİRA
PARA CEZASI!

Televizyonların ahlak zabıtası RTÜK bu kez de; 81 yıllık çizgi roman karakteri Tenten’in filmine, ‘’Sigara içtiler’’ diye, 50 bin lira para cezası verdi.

Dizi ve kliplere ‘’Müstehcen’’ diyerek ceza veren RTÜK, (Oysa eski başkanı nelerle suçlandı ama en ufak bir ceza almadı!!!!) şimdi de çizgi filmlere el attı. Tam 81 yıldır bütün dünyada beğeniyle izlenen çizgi roman karakterlerinden Tenten’e de ‘’Sigara içtiler’’ diye 50 bin lira para cezası uygulandı. Ceza, çizgi filmin gösterildiği TV 8’e verildi.

GAZETEPORT adlı internet sitesinin edindiği bilgiye göre RTÜK’ün son toplantısında TV 8’de gösterilen Tenten adlı çizgi film değerlendirildi. Filmde Tenten’in mücadele ettiği mafya üyelerinin ‘’Sigara içtiği’’ ve bu durumun da, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna aykırı olduğu kararına varıldı. Bu karara RTÜK üyelerinden Hülya Alp karşı çıkarak ret oyu verdi. Vahap Darendeli ise çekimser oy kullandı. Ret oyu veren Hülya Alp, ‘’Animasyonlarda, mutlaka kötü bir karakter ve olumsuz davranışlar olur. Bu karakterler ve olumsuz tavırlar, çocukların kötüyü örnek almaması ve eğitimi içindir. 81 yıllık bir çizgi roman karakteri dolayısıyla ve tütün mamulleri yasası gerekçe gösterilerek ceza verilmesine karşıyım’’ dedi. Bir çizgi film karakterini pekçokları gibi gerçek zannetmediği için kendisini kutluyoruz.

81 YILDIR PİPO İÇİYOR

Tenten karakteri, Belçikalı sanatçı Herge tarafından 1929'da yaratıldı. Önce izci, sonra asker, ardından da gazeteci olan Tenten, ilk çizgi romanında Sovyetlere karşı mücadele etti. Entellektüel ve politik mesajlar veren Tenten, golf pantolonu giydi, Uzaydan, Ant dağlarına kadar, birçok yere gitti ve kötülerle mücadele etti..
Tenten’in sadık dostları arasında yer alan Kaptan Haddock ise eski bir denizciydi. Kaptan şapkası ve göğsünde çıpa amblemi bulunan balıkçı yaka kazak giydi. Ağzından da piposu eksik olmadı. Tenten karakterleri arasında melon şapkalı Profesör Turnusol ile, Tenten’in sadık köpeği Boncuk da yer aldı. (Haber: Gazeteport)