30 Ocak 2010 Cumartesi

NEZİH DANYAL’IN
50. YIL SERGİLERİ
İZMİT VE
İSTANBUL’DA
AÇILIYOR...

Karikatürist Nezih Danyal’ın çizerliğinin ellinci yılı nedeniyle düzenlenen ’ÇİZGİLİ 50 YIL’ karikatür sergisi 1 Şubat günü İzmit’te Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Lokalinde, 18 Şubat günü İstanbul’da Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açılıyor.
Sergide, daha once Berlin, Hamburg, Roterdam, Paris, Londra, Tahran, Kahire, Hirosaki (Japonya), Osieck (Hırvatistan), Varşova, Legnica (Polonya), Lefkoşa kentlerinde açılan ve 90 karikatürden oluşan Globanatolization sergisinden seçilen 30 karikatür sergileniyor. 14 Şubat tarihine kadar açık olacak İzmit Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği’ndeki sergi Metropol İş Merkezi Kat:4 de dernek lokalinde izlenebilir.
İstanbul Schneidertempel Sanat Merkezi’ndeki sergi de 7 Mart tarihine kadar, Cumartesi hariç hafta içi her gün 10.30-17.00, Pazar 12.00-16.00 saatlerinde Bankalar Cad. Felek Sok. No:1 Karaköy adresinde izlenecek. Sevgili Nezih Danyal'a daha nice nice sanat ve karikatür dolu yıllar diliyoruz...

---------------------------
NEZİH DANYAL
1945 / İZMİT doğumlu olan NEZİH DANYAL 1960 yılından bu yana, yüzün üzerinde yayın organında karikatürler, çizi diziler çizdi. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli kentlerde sergiler açtı. ”Globanadoluzeyşın” sergisi başta Berlin, Roterdam, Paris, Londra, Tahran, Kahire, Hirosaki (Japonya), Osieck (Hırvatistan), Varşova, Legnica (Polonya), Lefkoşa, olmak üzere çeşitli kentlerde sergilendi. Karikatürleri müzelere ve özel kolleksiyonlara alındı. Onbir karikatür albümünden ikisi, "Devir" İtalya`nın Pescara kentinde düzenlenen 3.Uluslararası Karikatür Yarışmas'ında, “Sergiler” 13.Hollanda Karikatür Festivali'nde ödüllendirildi. Karikatüre yeni başlayanlar için “Haydi Karikatür Çizelim” yardımcı kitabını hazırladı.
Karikatürleri İlk Öğretim ders kitaplarına alındı. Çizgilerini afişten, tiyatro dekoruna, kitap kapaklarından, çizgi film çalışmalarına dek çeşitli sanat alanlarında kullandı. Cemal Nadir`i anmak için hazırlanan TV programı için Cemal Nadir`in tiplerini canlandırdı. Açık alan lazer gösterilerinde kullanılmak üzere Almanya`da canlandırma çalışmaları yaptı. Üçüncü Balkan Film Festivali`nde "Jenerik Filmi" dalında başarı ödülü kazandı.
Kültür Bakanlığı, ODTÜ, BİLAR, Sanatevi, Karikatür Vakfı gibi kuruluşlarda karikatür kursları düzenledi. 1991 yılından başlayarak yedi yıl süreyle TRT1`de yayınlanan "Gün Başlıyor" programı içinde "Haftanın Karikatürü" köşesini hazırladı ve sundu. 'Haftanın Karikatürü' köşesinde yer alan karikatürler TRT tarafından 2000 yılında kitap olarak basıldı. 2003 yılında başlayan ve TRT ve Karikatür Vakfı işbirliğiyle düzenlenen ‘7-17 Uluslararası Karikatür Yarışması’nın yönetmenliğini yaptı.

1980 yılında Sanat Sevenler Derneği "Ulusal Kültüre Katkı" armağanıyla, 1999 yılında FECO (Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu) ’Promotor Cartoon Art’, 2004 yılında da FECO ‘Fellowship’ ödülleriyle ödüllendirildi. 2008 yılında Levadia (Yunanistan) Belediyesi ve Feco Levadia tarafından Onur Ödülü verildi. 2008 Yılında 2009 yılında KYÖD (Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği) Ulusal ‘Nezih Danyal Karikatür Yarışması’ açılmasını kararlaştırdı.

1993 yılında "Kültür Bakanlığı Dünya Karikatür Galerisi"nin açılmasını önerdi. Bu galeride iki yıl ulusal ve uluslararası sergiler açılmasını sağladı. 2006 yılında açtığı "Nezih Danyal Karikatür Vakfı Galerisi"nde ulusal ve uluslararası sergilerle karikatür etkinliklerini sürdürdü.1994 yılında "Karikatür Vakfı"nı kurdu. Vakıf olarak 1995 yılından bu yana " Uluslararası Ankara Karikatür Festival" lerini düzenledi ve Tokyo, Londra, Berlin, Roterdam, Köln, Bohum, Varşova, Legnica, Bakü, Üsküp gibi kentlerde kişisel ve karma karikatür sergileri açtı.Nezih Danyal, FECO Türkiye başkanıdır.